Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Διευκρινίσεις για τη πλατεία Αναλήψεως Κορωπίου. Η πρόταση του Koropi Press για το έργο.(ΦΩΤΟ)


Προχθές δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με βίντεο και φωτογραφία αναφορικά με τον πως προχωρούν τα έργα στη πλατεία του ΙΝ Αναλήψεως στο Κορωπί. Το έργο αυτό το υποστηρίζουν πολλοί όμως υπάρχουν και αρκετοί που το κακοχαρακρητίζουν λόγω της πρώτης ματιάς που φαίνεται να έχει πολύ τσιμέντο. Η αλήθεια ποια είναι όμως; Το έργο ονομάζεται "Βιοκλιματική ανάπλαση" της πλατείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το μπετόν που θα χρησιμοποιηθεί, αρχικά φαίνεται ότι αντανακλάει το φως του ήλιου και δεύτερον αν βαφτεί με σπρέι (που είναι συχνό φαινόμενο σε όλη τη πόλη) βγαίνει με το νερό και καθαρίζεται άμεσα. Επίσης, το σχέδιο κατασκευής και αναμόρφωσης της πλατείας αναφέρει ότι θα έχει σημεία με νερό σαν μικρές λίμνες σε 2 κενά που ήδη έχουν οριοθετηθεί. Ακόμα, θα υπάρχουν πολλά παγκάκια που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα. Γιατί ονομάζεται Βιοκλιματική; Διότι τους καλοκαιρινούς μήνες η κατασκευή της πλατείας που θα συνδυάζει νερο, δέντρα και επίπεδο που αντανακλά το φως, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας της περιοχής κατά 2-3 βαθμούς κελσίου. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον θα τοποθετηθούν μπάρες με λουκέτο και θα απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων.
Τώρα, αν πολλοί προβληματίζονται ότι γιατί τόσα χρήματα σε τέτοια περίοδο, αρχικά να αναφέρουμε ότι αυτό το έργο θα γινόταν μέσω κοινοτικών Ευρωπαικών κονδυλίων αλλά πέρσι το καλοκαίρι η πολιτεία αποφάσισε να μην πληρώσει δόση του ΔΝΤ και να σταματήσουν εντός και εκτός συναλλαγές που αν θυμάται κανείς αυτό έφερε το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τα capital control και τότε μπλόκαραν και τα έργα της αποχέτευσης.
Παρόλα αυτά, ο Δήμος γνωρίζει καλύτερα από όλους μας αν τα κονδύλια γι αυτό το έργο φτάνουν και εφόσον προχωράει η κατασκευή του σημαίνει ότι τα δημοτικά ταμεία είναι νοικοκυρεμένα.
Πριν τελειώσουμε τη σκέψη μας κάνοντας πρόταση, θεωρούμε πως είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη σημαντικότητα του έργου μιας πλατείας σαν αυτή. Το Koropi Press πριν μερικές ημέρες βρέθηκε στη Κερατέα, μια καθημερινή και περνώντας μπροστά από τη πλατεία του Αγίου Δημητρίου είδαμε δεκάδες παιδιά, πάρα πολλά συγκεντρωμένα μαζί να παίζουν, γονείς στη πλατεία και στα γύρω μαγαζιά, κίνηση, κόσμος. Πέρα από τη κεντρική πλατεία του Κορωπίου το φαινόμενο αυτό δεν το έχουμε δει σε καμία άλλη πλατεία και ας το αναφέρουμε απόλυτα. Είναι γεγονός. Το Κορωπί πρέπει να δώσει στον πολίτη του την δυνατότητα του έξω, έστω και αν αυτό δεν είναι καφετέρεια αλλά μία ωραία πλατεία.
Τέλος, το Koropi Press έχει να κάνει μία πρόταση προς το Δήμο και τις επόμενες μέρες θα το μεταφέρει και κατ ιδίαν στους αρμόδιους. Θεωρούμε καινοτόμο και σύγχρονο την τοποθέτηση δέντρων στη πλατεία Ginkgo Biloba (τζίνγκο μπιλόμπα) το οποίο φτάνει ύψος 35 μέτρα, θεωρείται το ανθεκτικότερο δέντρο του πλανήτη, το φύλλο του αποτελεί υπερτροφή ή superfood που δυναμώνει τη μνήμη και τη κυκλοφορία. Η Λάρισα είναι μία πόλη που το Ginkgo biloba κοσμεί τους δρόμους της και φυσικά ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει και να κερδίσει με αυτού του είδους τα δέντρα.

Φωτογραφίες από το δέντρο αυτό:


2 σχόλια:

  1. Ο Δήμος προσπάθησε ήδη από το 2011 να εντάξει τη "βιοκλιματική" ανάπλαση της Πλατείας της Ανάληψης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό € 2.711.062 (!!!). Ο προϋπολογισμός αυτός απορρίφθηκε φυσικά ως υπερβολικός και τελικά το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στα τέλη του 2013 μετά από 2η αίτηση του Δήμου με προϋπολογισμό € 817.615. Στη συνέχεια ο Δήμος καθυστερεί 3 μήνες να δημοσιεύσει τη διακήρυξη και η επιλογή του κατασκευαστή γίνεται το Μάιο του 2014 με συμβατικό ποσό € 413.230.

    Με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής είχαμε μεγάλη καθυστέρηση και ήδη από τον Απρίλιο του 2014 πολύ πριν τα capital controls και από την προηγούμενη κυβέρνηση το έργο είχε παγώσει μαζί με έργα και άλλων Δήμων λόγω υπερδεσμεύσεων στο ΕΣΠΑ με επιστολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο απεντάχθηκε οριστικά από το ΕΣΠΑ το Φεβρουάριο του 2015.

    Για την οικονομική ζημιά του Δήμου κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη...

    Σε ότι αφορά την "Βιοκλιματική Ανάπλαση" αυτή αναμένεται να έχει μερική επιτυχία. Για να επιτευχθεί η μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς θα πρέπει να επιστρωθούν με τα βιοκλιματικά υλικά και τα γύρω κτίρια που δεν προβλέπεται να γίνει. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό θα το δούμε καθώς ο Δήμος έχει προγραμματίσει να γίνουν σχετικές μετρήσεις με ξεχωριστό έργο.

    Όσο για τις "μπάρες με λουκέτο και θα απαγορευθεί η στάθμευση οχημάτων" μακάρι να το δούμε. Για την προηγούμενη απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης στάθμευσης ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι ο Δήμος είναι ανεύθυνος και ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η εκκλησία...

    Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί νιώθετε την ανάγκη να δώσετε διευκρινήσεις μερικές μάλιστα από τις οποίες είναι ανακριβείς. Μήπως πρέπει να αλλάξετε την επωνυμία σας από "Koropi Press" σε "Δ. Κιούσης Press";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κερασιώτη,
      δεχόμαστε κάθε κριτική που έχει δικαίωμα να κάνει κάθε αναγνώστης μας διότι επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο. Εσείς ζείτε καθημερινά κάποια πράγματα και τα γνωρίζετε αναλυτικά. Η διευκρίνιση που κάναμε πάνω στο πρώτο δημοσίευμα για το συγκεκριμένο έργο, έγινε αποκλειστικά από εμάς διότι θεωρήσαμε ότι δεν καλύψαμε τον αναγνώστη μας αναφορικά με το τι είναι "βιοκλιματική", τι προβλέπει το σχέδιο κ.α. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το κάναμε. Επίσης θεωρούμε ότι η αξιοποίηση και ανακατασκευή αυτής της πλατείας είναι σημαντική κααι αυτό γιατί όπως ήταν πριν πέρα από φθορές, σπασίματα και ένα απέραντο πάρκινγκ είχε και θέμα ασφάλειας για τους πολίτες. Παρόλα αυτά αναμένουμε την αποπεράτωση του έργου για να κρίνουμε καλύτερα. Τέλος, όλα αυτά τα αναφέρουμε ως Koropi Press υποκειμενικά σαν προσωπική άποψη με προσωπική πρόταση επί του έργου και αντικειμενικά σε όλα τα άλλα θέματα. Δεν θα γίνουμε φερέφωνα κανενός. Προσπαθούμε πέρα της τοπικής ειδησεογραφίας να προβάλουμε και προβλήματα που να βρίσκουν λύση, όπως η λίμνη λυμάτων πίσω από το 5ο Δημοτικό που μετά από δική μας προτροπή και δημοσιότητα δόθηκε λύση και ανακουφίστηκε μία ολόκληρη πολυκατοικία που ζούσε δίπλα στα απόβλητα. Για να είμαστε ορθοί στη περίπτωση αυτή η δημοτική αρχή κινήθηκε άμεσα και δόθηκε λύση σε λιγότερο από 4 μέρες. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να τονίζουμε τα αρνητικά και να επιβραβεύουμε τα θετικά όπως επίσης να δίνουμε ειδήσεις άμεσες στους αναγνώστες μας.

      Με εκτίμηση,
      Συντακτική ομάδα
      Κoropi Press

      Διαγραφή

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP