Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Δημήτριος Σουρλαντζής: 'Ενα υπέροχο αφιέρωμα για ένα μεγάλο Κορωπιώτη. (ΒΙΝΤΕΟ+ακουστικό)


Μέσα από το Koropi Press θέλουμε να τιμήσουμε τους Κορωπιώτες που έγιναν σπουδαίοι στη ζωή
τους και δίδαξαν ανθρώπους αυτό που ήξεραν μοναδικά να κάνουν. Με αφορμή την εορτή της Αναλήψεως Κυρίου, που πανηγυρίζει το Κορωπί την 9η Ιουνίου, να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός ήταν ο πρώτος που έψαλε ο κ. Δημήτριος Σουρλαντζής. Σήμερα κάνουμε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο, βυζαντινής μουσικής, τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του απένειμε το οφφίκιο το 1980 και έκτοτε ονομαζόταν Εντιμολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Σας παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και παρακάτω βίντεο με λειτουργικά κείμενα όπως εκείνος έψαλε.

Διαπρεπής Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, Μουσικοδιδάσκαλος, Μελοποιός και Χοράρχης. Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1920 και από ηλικίας 8 μόλις ετών μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη από τον Κων/πολίτη Πρωτοψάλτη Δημήτριο Στρατηλάτη ο οποίος είχε χρηματίσει και δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε. Στη συνέχεια και στη δεκαετία 1930-1940, μαθήτευσε κοντά σε όλους σχεδόν τους μεγάλους Πρωτοψάλτες της Αθήνας. Μαθήτευσε επί δυο χρόνια (1943-45) και στον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Ψάχο. Το 1950 γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου είχε δάσκαλο στη Β.Μ. τον Καθηγητή Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, και αποφοίτησε το 1957. Έλαβε Πτυχίο Βυζ. Μουσικής, Πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής όλα με άριστα. Ολοκλήρωσε σε βάθος τη μουσική του παιδεία παρακολουθήσας επί πλέον τρίαχρόνια μαθήματα αντίστιξης και στοιχείων Φούγκας. Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει το 1938, από τον Ι. Ναό της Αγίας Αναλήψεως Κορωπίου. Στη συνέχεια έψαλε σε πολλούς Ι. Ναούς όπως στα Σπάτα, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, στα Καλύβια, στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων, στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων, στην Αγία Μαρίνα Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης, στον Άγιο Ελευθέριο και τέλος στον Άγιο Κωνσταντίνο Ιπποδρομίου Θεσ/νίκης μέχρι το 1980 οπότε και απεχώρησε από το Ι. αναλόγιο. Υπηρέτησε επίσης και ως Καθηγητής στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία. Ως μουσικοδιδάσκαλος έχει διδάξει την ψαλτική τέχνη σε πάνω από 2000 μαθητές του πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι διεσπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα καταξιωμένοι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι, Ιερείς, Αρχιερείς, Καθηγητές Παν/μίου κ.λπ. Άριστος μελοποιός με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την λιτότητα και απλότητα των γραμμών του, μελοποίησε και εξέδωσε τα βιβλία: "Ιερατικός Μουσικός Θησαυρός"χειρόγραφο πολύτιμο βοήθημα για τους Ιερείς και αρχαρίους, "Αναστασιματάριον"χειρόγραφο, "Προσόμοια" επίσης χειρόγραφο και τέλος τη "Βυζαντινή Θεία Λειτουργία" ένα σπουδαίο κλασσικό βιβλίο με καλλιτεχνική επιμέλεια που περιέχει αποκλειστικά δικές του μελοποιήσεις 600 σελίδων. Έχει υπό έκδοση 14 αργές Δοξολογίες, 2 πολυελέους, πολλά Λειτουργικά και άλλα μαθήματα όλα δικά του. Πολλά μαθήματατου κυκλοφορούν σε χειρόγραφα μεταξύ των μαθητών του. Σεμνός, καλόκαρδος με εξαίρετο ήθος και απαράμιλλη αρετή ο Δ. Σουρλαντζής είναι ένα εξαίρετος καλλιτέχνης και άνθρωπος, αγαπητός απ' όλο τον ψαλτικό κόσμο. Καλλίφωνος με σπάνια εντυπωσιακή υψιφωνία και άριστος ερμηνευτής των κλασσικών Βυζ. μαθημάτων, εμβριθής μουσικός και άριστος δάσκαλος, συνεχίζει και σήμερα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην ψαλτική μας τέχνη ως Καθηγητής Βυζ. μουσικής στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσ/νίκης. Εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του στην Ορθόδοξη λειτουργική μας μουσική, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πόλεως του απένειμε το1980 το οφφίκιο, στο εξής να λέγεται και ονομάζεται: "Εντιμολογιώτατος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως".
Ο Δημήτριος Σουρλαντζής έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2006 σε ηλικία 86 ετών.

[Πηγή: Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική & Ψαλμωδία ]      
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΑΙΓΙΟ 1994
[Πηγή: ieropsaltis.com]Για να δείτε περισσότερα βίντεο πατήστε ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP