Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο παραλογισμός εναντίον των νέων στην Ελλάδα του 2016, του Χριστοδούλου Χρήστου

Χριστοδούλου Χρήστος
Ο Χρήστος Χριστοδούλου είναι πολίτης Κορωπίου, 26 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος με σπουδές στα Οικονομικά στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο.


Σας παραθέτουμε το άρθρο του:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) η ανεργία στην Ελλάδα το μήνα Αύγουστο ως πιο πρόσφατο έφτασε στο 23,4%, ενώ στους νέους δηλαδή στις ηλικίες 15-34 κατά προσέγγιση μέσο όρο στο 40%. Με λίγα λόγια η κατάσταση με την ανεργία στους νέους ειδικά είναι απελπιστική. Θα πει κανείς διαβάζοντας όλα αυτά που αναφέρω "Αυτό το ξέρουμε. Πες μας κάτι καινούργιο ή πες μια πρόταση". Η αλήθεια είναι ότι η αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήρθε μετά από μία προσωπική αντιμετώπιση που είχα από το δημόσιο της χώρας, το οποίο βιώνουν πάρα πολλοί νέοι και σκεπτόμενος άλλα στοιχεία που συμβαίνουν ταυτόχρονα, τα οποία θα αναλύσω, έβαλα τον πιο στοχευμένο τίτλο: "ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!!!"
Στο θέμα λοιπόν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όσον αφορά τον φόρο του ΕΝΦΙΑ τον πληρώνουν όλοι. Από 1 έτους (που έχει ΑΦΜ το παιδί επειδή ο παππούς του χάρηκε που θα του δώσουν το όνομα και του έγραψε ένα οικόπεδο) έως 100+ ετών Έλληνας. Από την ημέρα γεννήσεως ενός παιδιού μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά από τους γονείς του μπορεί να περάσουν 18 χρόνια, μπορεί όμως και 28. Στην περίπτωση που ένας νέος σπουδάζει είναι τυπικά εξαρτημένος από τους γονείς του. Εάν πάει στρατό ένα παιδί και πάρει παράταση 2 χρόνια για να πάρει το πτυχίο του και εν συνεχεία να βρει απασχόληση συνεχίζει να είναι εξαρτημένος από την οικογένεια του. Μπορεί δηλάδή μέχρι να βρει εργασία να φτάσει 28 χρονών μπορεί και πάραπάνω. Μέχρι τότε πληρώνει κανονικά ΕΝΦΙΑ.
ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ;;;;;
ΟΧΙ!!!
Στην Ελλάδα του 2016, αν ο νέος συμπληρώσει το 25 έτος της ηλικίας του και δεν έχει βρει ακόμα εργασία ώστε να γραφτεί σε ασφαλιστικό ταμείο, δεν μπορεί ο γιατρός του να του συνταγογραφήσει ούτε εξέταση αίματος. Εκτός φυσικά αν έχει κανείς ιδιωτική ασφάλιση.
Αν μετά από 3-4 μήνες βρει εργασία που να του κολλάει ένσημα ο εργοδότης του στο ΙΚΑ για παράδειγμα, ενώ γίνεται η πληρωμή ενσήμων από τον εργοδότη στο ΙΚΑ, η υπηρεσία δεν σε καταχωρεί αυτόματα ως ασφαλισμένο αφού έχει πάρει χρήματα για σένα, αλλά πρέπει ο ίδιος να πας να κάνεις αίτηση.

Για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα, (αφού τονίσω ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπική πραγματικότητα) είναι και ονομάζεσαι Έλληνας πολίτης, πληρώνεις ΕΝΦΙΑ από το πρώτο χρόνο που έχεις λάβει στο όνομά σου κάποια ιδιοκτησία, που πλεόν είναι και χωρίς έκπτωση, πληρώνεις λοιπόν κανονικά χωρίς να έχεις εισόδημα (δηλαδή οι γονείς σου πληρώνουν το μερίδιο σου αφού είσαι εξαρτημένο οικονομικά μέλος) ΑΛΛΑ αν συμπληρώσεις το 25ο έτος της ηλικίας σου και δεν έχεις εργασία, παύεις να είσαι εξαρτημένος ως προς την ασφάλιση από έναν εκ των δύο γονέων σου.

Με άλλα λόγια, 25 ετών και μία μέρα (αν δεν έχεις δουλειά) αν έρθει η δόση του ΕΝΦΙΑ το πληρώνεις μέσω των γονιών σου. 25 ετών και μία μέρα (αν δεν έχεις δουλειά) και θες να κάνεις εξετάσεις αίματος για την υγεία σου, ΔΕΝ σε καλύπτει κανένας και πληρώνεις ολόκληρο το ποσοστό της εξέτασεις αφού παύει να σε καλύπτει η οικογένειά σου.

Το βίωσα και δεν το πίστευα. Καταλαβαίνω λοιπόν τι αντιμετωπίζει το 30,2% των νέων (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ στις ηλικίες 25-34).
Δεν μπορούσα να μην το δημοσιοποιήσω. Είναι "ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ".

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP