Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Στο φως όλη η αλήθεια για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου την 9η Οκτωβρίου του 1944. Έγγραφα και ντοκουμέντα.(ΦΩΤΟ)

 

Η 73η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου είχε την μεγαλύτερη σημασία από όσες πέρασαν
μέχρι σήμερα και αυτό γιατί έπειτα από ημερίδα που διογράνωσε ο Δήμος Κρωπίας την 8η Οκτωβρίου 2017, παραμονή της επετείου, βγήκαν στην επιφάνεια έγγραφα και ντοκουμέντα από τοπικούς ερευνητές, πανεπιστημιακούς και ιστορικούς που αποδεικνύεται εγγράφως ότι το Κορωπί κάηκε από Γερμανούς και όχι από γερμανοντυμένους Έλληνες όπως υπήρχε ως εκδοχή.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα.

Ημερίδα για την 73η επέτειο από την καταστροφή του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορωπίου την Κυριακή, στις 9 Οκτωβρίου 2017, ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της ιστορικής έρευνας που έκανε ομάδα εθελοντών δημοτών, τα οποία έδειξαν με σαφήνεια, τους δράστες της καταστροφής του Κορωπίου 73 χρόνια πριν.


Ποίοι έκαψαν το Κορωπί;

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε μια άλλη άποψη που παρουσίασε την εγκληματική πράξη, σαν αποτέλεσμα κατοχικής εμφυλιοπολεμικής διένεξης με την συμμετοχή «γερμανοντυμένων». Η άποψη αυτή, του τοπικού ιστορικού ερευνητή κ. Θωμά Πρόφη, υποστηρίζει:

« Οι ενισχύσεις που ήλθαν στο Κορωπί και κτύπησαν τους ελασίτες, ήταν από το στρατόπεδο των ταγμάτων ασφαλείας κοντά στην Παιανία...»

Ήταν«Χ, μεταλλαγμένοι σε χίτες ταγματασφαλίτες, διάφοροι εθνικιστές του 1ου Συντάγματος του Σπηλιωτόπουλου και άνδρες της ειδικής ασφάλειας...»

Ήταν «διατεταγμένη, από τον στρατιωτικό διοικητή Π. Σπηλιωτόπουλο, επιχείρηση εκκαθάρισης του χωριού από εαμικούς και ελασίτες... ....επιβολή της τάξης και αμείλικτη τιμωρία «αναρχικής εκδήλωσης» που στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια ειρηνική παρέλαση ελασιτών και μόνο...»

«....οι Γερμανοί δεν συμμετέχουν στα γεγονότα του Κορωπίου, πλην ενδεχομένως μιας ομάδας που βρισκόταν σε επαφή με τα αποσπάσματα Ζάγκλη και έδρασε περιστασιακά...»

Δηλαδή,την καταστροφή την έπραξαν, είτε τμήματα της δοσίλογης κατοχικής κυβέρνησης ή/και ελληνικών εθνικιστικών οργανώσεων, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, τότε διοικητού της Στρατιωτικής Διοίκησης Αττικής, που είχαν σαν σκοπό να κτυπήσουν τους συγκεντρωμένους ελασίτες στο Κορωπίγιατί τους ενοχλούσαν στην μυστική παραλαβή οπλισμού από τις ανατολικές ακτές της Αττικής και όχι Γερμανοί οι οποίοι δεν υπήρχαν ή ήταν ελάχιστοι στην περιοχή.

Έτσι άρχισε να δημιουργείται αμφιβολία για την ταυτότητα των δραστών της εγκληματικής πράξης με τάση διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων, αλλά πολύ περισσότερο με τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού της καταστροφής της πόλης σαν έγκλημα πολέμου των στρατευμάτων κατοχής, αποδιδόμενη στις εμφύλιες συγκρούσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος είχε ορισθεί απο την ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου, σαν στρατιωτικός διοικητής Αττικής επίσημα, από τον Σεπτέμβριο του 1944.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία που απόδειξαν σαν αβάσιμες τις παραπάνω απόψεις. Διαπιστώθηκε ότι τον Οκτώβριο του 1944:

1. Υπήρχαν ακόμη γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή, ικανές να προβούν σε κάθε είδους ενέργεια, όπως και σε αντίποινα.

2. Δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση ή εμπλοκή στην καταστροφή της πόλης  τμήματα της Στρατιωτικής Διοίκησης Αττικής, (ΣΔΑ) του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, που συνέπεσε εκείνη την περίοδο να παραλαμβάνουν όπλα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής.

3. Υπήρχε φόβος βίαιης κατάληψης της εξουσίας από ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

4. Η αιτία της ένοπλης αναμέτρησης μεταξύ τμημάτων της ΣΔΑ και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στις ανατολικές ακτές της Αττικής, που συνέβη τον Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο του ’44, ήταν η προσπάθεια του δεύτερου για την απόκτηση του συμμαχικού οπλισμού που προοριζόταν για τα τμήματα της ΣΔΑ.

5. Δεν υπήρχε μονάδα ή στρατόπεδο της ΣΔΑ στην Παιανία, η οποία να  είχε σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.

6. Τα τάγματα ασφαλείας, δεν είχαν στρατόπεδο στο Λιόπεσι και ούτε μπορούσαν να συμμετέχουν στην καταστροφή του Κορωπίου τον Οκτώβριο του 1944.

7. Το Κορωπί δεν καταστράφηκε από γερμανοντυμένους Έλληνες ή από τμήματα που βρίσκονταν υπό την διοίκηση του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου.

Τελικά τα αποδεικτικά στοιχεία για τους δράστες του εγκλήματος είναι συντριπτικά.

Την εγκληματική ενέργεια της καταστροφής του Κορωπίου, στις 9 Οκτωβρίου 1944, την έπραξαν γερμανικές δυνάμεις, σε αντίποινα της προσβολής τμήματός τους που έφευγε από το Κορωπί, από άνδρες του ΕΛΑΣ, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν εντολή του προϊσταμένου τους κλιμακίου γι’ αυτό.

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τους δράστες από το έγκλημα που διέπραξαν, δηλαδή τους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι αντί να καταδιώξουν τους αντιπάλους τους, ξέσπασαν την εκδικητική μανία τους επάνω στους αθώους αμάχους.

Ο τρόπος εκκαθαριστικής ενεργείας, από πλευράς Γερμανών, δηλώνει στρατεύματα ειδικά εκπαιδευμένα και εμπειροπόλεμα σε επιχειρήσεις κατοικημένων περιοχών, όπως ήταν τα γερμανικά.

Οι Γερμανοί προέβησαν σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις, μέχρι και την τελευταία ημέρα αποχώρησής τους, ώστε να τρομοκρατούν τον κόσμο και να αποθαρρύνουν επιθετικές ενέργειες εναντίον αποχωρούντων τμημάτων τους. Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους, προκαλούσε άμεσα την βίαιη αντίδρασή τους

Το κάψιμο του Κορωπίου από Γερμανούς έχει καταγραφεί σε βιβλία και ημερολόγια πολλών συγγραφέων εκείνης της εποχής και όχι μόνο, αλλά έχει καταχωρηθεί και σε έγγραφα όπως:

·        Σε δελτίο πληροφοριών το οποίο εστάλη λίγες ημέρες μετά, από το κλιμάκιο Ελλάδος (Force 133) προς το Λονδίνο και το Συμμαχικό Στρατηγείο.
·        Σε Πίνακα του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας /Διεύθυνση Συντονισμού στην Α’ Έκδοση με τίτλο «Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωριά Συνεπεία του Πολέμου 1940-1945» που συντάχθηκε το 1945 από τον Προϊστάμενο μελετών και στατιστικής.
·        Στην Έκθεση Δοξιάδη, η οποία τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 1945 παρουσιάστηκε σε Παρίσι, Λονδίνο και στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
·         Στη «Μαύρη Βίβλο της Κατοχής» (σελ. 90, έκδοση 2006), από την επιστημονική ομάδα ερεύνης υπό τον Μανώλη Γλέζο.

Το σημαντικότερο όμως αποδεικτικό στοιχείο της εγκληματικής πράξης των Γερμανών Ναζί στο Κορωπί, αποτελεί η δικογραφία υπ’ αριθμ 302/1945 που συντάχθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, (ΕΕΓΕΠ) κατά Γερμανών στρατιωτικών, τριών αξιωματικών και δύο υπαξιωματικών, κατηγορουμένων για την δολοφονία 42 κατοίκων και τον εμπρησμό 300 οικιών στο Κορωπί, στις 9 Οκτωβρίου 1944.

Η σελίδα της έκθεσης του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου, που αναφέρεται στην δικογραφία περί της καταστροφής του Κορωπίου.



Στην εικόνα φαίνεται το εξώφυλλο της γερμανικής δικογραφίας


Γερμανική ποινική υπόθεση ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου «HandaktenzuderStrafsacheJs 8-12/68».

Η δικογραφία με εισήγηση του αρμόδιου Γερμανού εισαγγελέα, αναφέρεται στην διενέργεια ανάκρισης για την διαπίστωση της τέλεσης από τους κατηγορούμενους  των παρακάτω εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα:

α. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, στο χωριό Κορωπί εκτελέστηκαν 42 άνδρες και γυναίκες, ενώ πυρπολήθηκαν 300 οικίες. Η δικαιολογία για το παραπάνω έγκλημα ήταν η επίθεση ανταρτών κατά γερμανικών οχημάτων, περίπου 3 χλμ. εκτός του χωριού. Η εγκληματική αυτή πράξη διεπράχθη από γερμανική μονάδα που στάθμευε στη Φιλοθέη. Σ’ αυτή τη μονάδα υπηρετούσαν οι υπαξιωματικοί  WilliTrops και Erich Sauer. Ο διοικητής της μονάδος, φέρεται να είναι ο υπολοχαγός Fritz Schredmann ή Schremer, ή Schrekmann.

β. Στις 21 Ιουλίου 1944, στην περιοχή Πικερμίου, εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού 54 Έλληνες πολίτες.

γ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, ένας Γερμανός μοτοσυκλετιστής εφονεύθη από αντάρτες στην περιοχή του Πυριτοποιείου. Ως αντίποινα, γερμανικό τμήμα εκτέλεσε 148 αμάχους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά και έκαψε 170 οικίες.

Η πρώτη σελίδα του γερμανικού εντάλματος ανάκρισης. Μέσα σε κόκκινο πλαίσιο τα ονόματα των κατηγορουμένων και το κατηγορητήριο της καταστροφής του Κορωπίου.

Η ύπαρξη ελληνικής και αντίστοιχης γερμανικής δικογραφίας για την καταστροφή του Κορωπίου με σαφή προσδιορισμό για την τέλεση της εγκληματικής πράξης από Γερμανικά στρατεύματα, δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση του υπαίτιου της καταστροφής.

Παρά την έναρξη της διαδικασίας από τη γερμανική δικαιοσύνη για εκατοντάδες περιπτώσεις, τελικά δεν καταδικάστηκε κανένας Γερμανός, για κανένα από τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου.

Σε ό,τι αφορά λεηλασίες κλοπές περιουσιακών στοιχείων, και εμπρησμούς συμβολαιογραφείων και υποθηκοφυλακείου, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Πιθανόν να είναι Γερμανοί. Υπάρχουν καταγεγραμμένες και περιπτώσεις Γερμανών στρατιωτών σε άλλες περιοχές, που έκαναν αρπαγές από σπίτια, τις τελευταίες ημέρες πριν αποχωρήσουν.Είναι όμωςπολύ πιθανόσε δεύτερο χρόνο και μετά την διέλευση των Γερμανών, ντόπιοι κάτοικοινα εκμεταλλεύτηκαν την χαώδη κατάσταση, και να έκαναν πλιάτσικο ή να κατέστρεψαν στο υποθηκοφυλακείο ή στα συμβολαιογραφεία, στοιχεία ιδιοκτησιών.

Στο θέμα της ύπαρξης ελληνοφώνων ή αρβανιτοφώνων ανάμεσα στους εκτελεστές Ναζί,αναφέρθηκε ότι διέθεταν ένστολους «γερμανοντυμένους» διερμηνείς, συνήθης πρακτική των γερμανικών μονάδων ασφαλείαςSS. Επίσης, όπως κατατέθηκε και σε μαρτυρίες, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν με την βία αριθμό ντόπιων για να φωνάζουν κατοίκους, τους οποίους στην συνέχεια εκτέλεσαν.

Αλλά και οι μαρτυρίες των ζώντων ακόμη κατοίκων του χωριού που ακούστηκαν στην ημερίδα και χρησιμοποιήθηκαν για την αφήγηση των γεγονότωνενώ προβλήθηκαν και οπτικά με ένα πολύ καλά προετοιμασμένο παραστατικό τρόπο από τους τοπικούς ερευνητές, δεν χωρούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Ακόμη και σήμερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη τους το γεγονός της καταστροφής, των εμπρησμών και των φόνων των κατοίκων από τους εξαγριωμένους Γερμανούς στρατιώτες, τους οποίους είδαν και άκουσαν, όταν ήταν μικρά παιδιά.

Με όλα τα τελευταία ιστορικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν στην ημερίδα, τοποθετείται η πράξη της καταστροφής της πόλης του Κορωπίου στις ορθές βάσεις της, απαλλαγμένη από εμφυλιοπολεμικές έριδες και διαστρεβλώσεις.


Στη συνέχεια σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κρωπίας με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος που φέτος συνοδεύτηκε με την απόδοση αλήθειας όπως αναφέρεται και παραπάνω.

Η 73η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συγκεκριμένα στοιχεία για την γερμανική ναζιστική δύναμη που αιματοκύλισε και πυρπόλησε την πόλη του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944.

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις ανάδειξης, τιμής και μνήμης για την 73η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη» που πραγματοποιήθηκε- με μεγάλη συμμετοχή κοινού- την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το απόγευμα από το  Δήμο Κρωπίας ανέδειξε πολλές άγνωστες πτυχές του Ολοκαυτώματος και έθεσε ξανά με επιτακτικό τρόπο την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας  και την αξιοποίηση των νέων πολύ σοβαρών στοιχείων που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα των 5 τοπικών ερευνητών, Γεώργιος Αθ.Κόλλιας, Γεώργιος Ντούνης, Νικόλαος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης και Αθανάσιος Πουλάκης, σε σχέση και με όσα έχει από το 2006 και μετά υποστηρίξει ο άλλος τοπικός ερευνητής που ήταν ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, Θωμάς Πρόφης. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν οι βασικές υποθέσεις εργασίας και εκδοχές τοπικών γεγονότων της 8ης Οκτωβρίου  και 9ης Οκτωβρίου 1944 και τα συμπεράσματα από όλους τους τοπικούς ερευνητές. Ακολούθησε μετά, μια εποικοδομητική και έντονη συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν πολίτες που εκείνη την περίοδο έζησαν τα γεγονότα  πολλοί από τους οποίους κατέθεσαν μαρτυρίες στην ομάδα των 5 τοπικών ερευνητών. Ο συντονιστής της ημερίδας, κ. Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, έθεσε το ζήτημα της ημερίδας και τις διαστάσεις του ενώ προϊδεάζοντας το κοινό για τα συμπεράσματα της έρευνας των 5 τοπικών ερευνητών ανέφερε την αναζήτηση στοιχείων για τη γερμανική ναζιστική δύναμη και το επιτυχές πρώτο αποτέλεσμα από  Ελληνικά και Γερμανικά Αρχεία. Οι επαγγελματίες ιστορικοί που έλαβαν πρώτοι το λόγο, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού και Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν, ο πρώτος, το γενικό διεθνοπολιτικό κλίμα, το ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον της περιόδου της Κατοχής και της  Απελευθέρωσης και ο δεύτερος, την γερμανική πολιτική αντιποίνων στη κατεχόμενη Ελλάδα.Κατόπιν οι τοπικοί ερευνητές πήραν το λόγο. Πρώτος μίλησε ο κ. Θωμάς Πρόφης που στηρίχθηκε στις δικές του έρευνες και βιβλία που εξέδωσε αλλά και σε επιστημονικές ημερίδες που συμμετείχε ή διοργάνωσε (Πάντειο Πανεπιστήμιο 2015 & Δημαρχείο Κρωπίας 2016) υποστηρίζοντας το βασικό  συμπέρασμά του για τέλεση του εγκλήματος από «Γερμανοντυμένους έλληνες» εκτελώντας επιχείρηση εκκαθάρισης περιοχής από ΕΛΑΣίτες και ΕΑΜίτες κατά διαταγή του τότε στρατιωτικού Διοικητή Αττικής.Ο κ. Πρόφης  στη συνέχεια επικέντρωσε κυρίως στην κριτική του στα όσα ανέφερε η αείμνηστη Μαρία Γκίκα-Ρομπόκου στο βιβλίο της Οδοιπορικό Μνήμης για την ημέρα της Τραγωδία του Κορωπίου.Η ομάδα των «5 ερευνητών» αντέκρουσε τις βασικές θέσεις και συμπεράσματα του κ. Θωμά Πρόφη αποκαθιστώντας την κρατούσα συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας περί τέλεσης του εγκλήματος από Γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός μετά από προσβολή μηχανοκίνητης δύναμης αποχωρούντων Γερμανών από αντιστασιακά τμήματα εφεδροελασιτών Κορωπίου & Γλυφάδας-Βούλας στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης την προηγούμενη ημέρα Κυριακή 8.10.1944. Οι «5» υποστήριξαν με βάση την έρευνά τους, μεταξύ άλλων, ότι :
  • Υπήρχαν τις ημέρες των γεγονότων ισχυρές και αξιόμαχες γερμανικές ναζιστικές  δυνάμεις στα Μεσόγεια και το Λεκανοπέδιο Αθηνών ικανές να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης καταστροφές.
  • Δεν συγκροτήθηκε τελικά Τάγμα Ασφαλείας Μεσογείων στην περιοχή της Παιανίας ούτε μπόρεσε να εξοπλιστεί και είχε περιορίσει τη δράση του εντός Αθηνών (το ίδιο και η οργάνωση Χ που αμυνόταν στο Θησείο)ενώ δεν είχαν στρατόπεδο στην Παιανία  τόσο η Στρατ.Δοίκηση Αττικής όσο και τα τάγματα ασφαλείας που να είχαν σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.
  • Τα γεγονότα για την παραλαβή συμμαχικού οπλισμού στις ανατολικές ακτές της Αττικής έγιναν σε άλλες ημερομηνίες με συγκεκριμένα τμήματα υποδοχής και δεν έχουν σχέση με την καταστροφή του Κορωπίου.
  • Από όλες τις μαρτυρίες  που συνέλεξαν επιβεβαιώθηκαν βασικές υποθέσεις εργασίας αλλά και εκδοχές γεγονότων της ομάδας για γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις συμμετοχής ενώ παρότι κάποιοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συμμετείχαν και ντόπιοι δοσίλογοι, ως πληροφοριοδότες ή συνεργάτες της γερμανικής δύναμης με πιθανή συμμετοχή και σε ενέργειες λεηλασίας εκτίμησαν ότι πρέπει να ήταν μικρός αριθμός. Από την έρευνά τους δεν προέκυψαν ακόμα σοβαρά στοιχεία τεκμηρίωσης για τη συμμετοχή συγκεκριμένων ντόπιων δοσιλόγων ή άλλων ατόμων αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μόνο υπόνοιες και μεταγενέστερες βεβαιότητες των μαρτύρων ότι απλά πρέπει να υπήρξαν.
  • Τέλος, ήρθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα έγγραφα ελληνικής και γερμανικής δικογραφίας που δεν αφήνουνσύμφωνα με την ομάδα των 5-περιθώριο αμφισβήτησης ότι οι βασικοί υπαίτιοι της καταστροφής του Κορωπίου ήταν Γερμανική Ναζιστική δύναμη πυρός ( στρατιωτική μονάδα με έδρα την Φιλοθέη ή μονάδα των SS δηλ. το 1ο Τάγμα στρατιωτικής Αστυνομίας του 18ου  Συντάγματος Ορεινών Καταδρομών με έδρα το Μαρούσι)με συγκεκριμένους αξιωματικούς (5 κατονομάζονται) και με πιθανή συμμετοχή σε άλλες δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μαζικών ναζιστικών εγκληματικών ενεργειών στο Αιγάλεω (Συνοικία Αγίου Γεωργίου, 29 Σεπτεμβρίου 1944) & το Πικέρμι (21 Ιουλίου 1944).

         Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα. Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών των σχολείων του Κορωπίου τιμήθηκε η 73η θλιβερή επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου  τόσο στον μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου(επίσημη Δοξολογία) όσο και στην εκδήλωση (Επιμνημόσυνη Δέηση, Προσκλητήριο νεκρών, Κατάθεση Στεφάνου, Όρκος Μνήμης Δημοτικού Συμβουλίου, Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Ανάκρουση εθνικού ύμνου) στην πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Κοιμητήριο  Κορωπίου.Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε ομιλία στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου και κατέθεσε στεφάνι. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός και παρουσίασε η καΚάλια Κοτζιά, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Κρωπίας
Ποιοι συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις – Ποια ήταν η σύνθεση της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής της Ημερίδας
Πολλοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλειος Λεβέντης (παρέστη στην Επιστημονική Ημερίδα), ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Πέτρος Φιλίππου (παρέστη στην Επιστημονική Ημερίδα), ο πρώην Δήμαρχος Κρωπίας Κωνσταντίνος Γκίκας (παρέστη σε όλες τις εκδηλώσεις), οι βουλευτές Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, εκπρόσωπος του βουλευτή ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο πρώην βουλευτής Νίκος Καντερές, η πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, E.Αρβανίτου-Πρεβεζάνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου Νίκος Γιαννάκος, οι αντιδημάρχοι, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, εκπρόσωποι, της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του ΚΕΦΣΚΥ, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος  Κορωπίου, ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και άλλων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής της Ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 ήταν : Πρόεδρος, Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Γιαννάκος, πρόεδρος Δ.Σ Κρωπίας, Ελένη Κωστίδη, γενική γραμματέας Δήμου Κρωπίας, Καίτη Γώγου, φιλόλογος. Την οργανωτική επιτροπή στελέχωσαν, ο Δημήτριος Κ. Αποστολόπουλος και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Ανδρέας Ντούνης.






1 σχόλιο:

  1. 1/ Παραγνωριζεται οτι ειδικά κατα το 1944 το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εκαμε επιθεσεις εναντιον Γερμανων σε ολη την Ελλαδα ενω ηταν προδιαγεγραμμένη η συντομη αποχωρησή τους. Τρανο παραδειγμα τα Καλαβρυτα. Εαν δεν εκτελουσαν τους 97 και εαν παρεδιδαν τους τραυματίες και δεν εκτελουσαν και αυτούς δεν θα γινόταν η εκτελεση των αθώων Καλαβρυτινών που δεν ανήκαν στον ΕΛΑΣ.... Τι παρίστανε ο ΕΛΑΣ οτι με αυτες τις επιθέσεις η αμελητέα δυναμις του θα κέρδιζε τον πόλεμο αντι των Συμμάχων;;; Ο ΕΛΑΣ ηθελε νεκρους . Γιαυτό καθόταν τεσσερα ταγματά του στα Καλαβρυτα και κοιτούσαν την εκτέλεση των αθώων ;;; Γιατί δεν εκαναν επιθεση κατα την ώρα της εκτελεσης ,όπωςεκαναν λιγες μερες πρίν εναντιον των Γερμανων;;;; Δεν εκαναν επίθεση γιατί ειχαν εξασφαλίσει τα αντίποινα γιατι οι Καλαβρυτινοί δεν ησαν εντεταγμένοι στον ΕΛΑΣ.... Οι παντες γνώριζαν οτι ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Η ιδια μέθοδος και στο Κορωπί... 2 / Ο στρατηγός Φέλμυ απο δική του απόφαση κήρυξε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ .την Αθήνα ανοχύρωτο πολη!! Βεβαίως ηθελε κατα την αποχώρησή να προφυλάξει τα ιδικά του στρατεύματα. Η κυβερνηση του Κα'ι'ρου μεσα στην ασφάλειά της μακράν των γεγονότων ελεγε αοριστίες ή το αισχρότερο δεν ελεγε τίποτα. Η άτυπος συμφωνία ενεκα της κατανοήσεως του κοινου συμφέροντος του στρ. Φελμυ, του Αρχιεπισκόπου Αθηνων Δαμασκηνού και του Θεμιστοκλή Σοφούλη οριστικοποίησε τις Γερμανικές ενέργειες περί ανεμποδίστου αποχωρήσεως. 3/ Τα λεγομενα ότι μεταμφιεσμένοι σε Γερμανους μετειχαν στην εκτελεση και τον εμπρησμό και οτι εγιναν κατόπιν εντολής της ηγεσίας των δυναμεων ασφαλείας των Αθηνων ειναι πιστή αντιγραφή των χονδροειδών επιχειρηματων της προπαγάνδας και λογικης απευθυνόμενης πρός τους δυστυχείς χαχόλους που ακούγαμε τόσα χρόνια στην Σοβ.Ενωση. Το Κορωπί στην πλειοψηφία του ηταν εναντίον του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ. Θα σκώτωνε και θα εκαιγε τους δικούς της η Δεξιά απο μαζοχισμό;;; 4/ Γιατί δεν κανετε ερευνα γιά την μοναδα του ΕΛΑΣ Γλυφαδας - Βουλας (αλλά και Βουλιαγμένης ,Ηλουπολης και Μπραχαμίου ), να παρετε πληροφορίες για το ποοί ονομαστικά συμετείχαν , τους καπετανιους τους, τους πολιτικούς επιτροπους , ποιές εντολές , πήραν και απο ποιούς ανωτέρους του 1ου Συνταγματος. Συγκεντρώθηκε πρό της επίθεσης δύναμη περίπου λόχου στήν ΚΑΚΑΒΟΥΛΑ .Ολόκληρο Κορωπί μυστικό το κρατάει;; 5/ Τα Γερμανικά εγκληματα ησαν αποτέλεσμα κτηνωδών ανθρώπων, διεστραμμενων εγκεφάλων που υπάρχουν παντού και πάντοτε όπως αυτα των Νεοτούρκων και του αρχηγού τους Κεμαλ υπευθύνου πολλων εκατομμυρίων νεκρων, που οι ιδεολογικοί <> των σφαζομενων Ελληνικών παρατάξεων ο μεν ενας τον πρότεινε για βραβείο Νόμπελ τον μεγάλο του φίλο!!! Ο δε δευτερος "" μούσκεψε "" τις εφημερίδες απο το αισχρό εμμετικό κλάμα του κατα το συλλυπητήριο επι τω θανάτω του σφαγεως Κεμάλ...Βαφτιζων και δρόμους με το ονομα του σφαγέα... Γι' αυτό δεν πήγε να πολεμήσει ό <> οταν η παραταξή του, οι Κωνσταντινικοι, πολεμούσαν στήν Μικρά Ασία;;;Το ερώτημα ειναι ποιός ο κεκρυμμένος βαθμός αγριότητος ,απαξίας της ανθρωπινης ζωής αλλα και μεγιστης βλακείας εμπόδιζε τουςΓερμανούς να επιλέξουν την πειθό και την οφελιμη για το σύνολο παραγωγικη εργασία και όχι την εκτέλεση ως μεσον σωφρονισμου ή τιμωρίας των αντιπαλων των ασχέτως αν αυτους ως αντάρτες δεν τους καλυπτε καμια συνθηκη ως μη εμπολέμων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP