Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Το Κορωπί τιμά τους νεκρούς του. Ημέρα μνήμης η σημερινή.(ΦΩΤΟ)



Το Κορωπί τιμάει σήμερα 74 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της πόλης από τους Γερμανούς που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 47 συμπολίτες μας. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες από τους
παππούδες μας που έζησαν εκείνα τα χρόνια, που είδαν με τα μάτια τους τη φρικτή όψη του πολέμου. Σήμερα λοιπόν, το Κορωπί τιμά τους νεκρούς του.
Κατά την ταπεινή και υποκειμενική μας άποψη, η 9η Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι Αργία και όλοι οι πολίτες να τιμούν την ημέρα αυτή όπως αρμόζει στην ιστορία αυτού του τόπου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου Κρωπίας για την ημέρα όπως επίσης και την ομιλία του Δημάρχου κ. Δημητρίου Κιούση μπροστά στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης, μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες.

Δελτίο Τύπου Δήμου Κρωπίας

Η 74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ & ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΟΥΣΗ : "Σε όλες τις μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας από οποιαδήποτε αυταρχική μεθόδευση και επιβολή, το Κορωπί θα είναι στην πρώτη γραμμή!"
Ολοκληρώθηκε στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944 η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 74η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Είχε προηγηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου.
Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής επετείου ήταν :
η συγκίνηση των παρευρισκομένων
η συναίσθηση της ευθύνης για τη δικαίωση της θυσίας των νεκρών και η βαθιά ικανοποίηση για την έκδοση του πρώτου επίσημου βιβλίου του Δήμου Κρωπίας με τα πρακτικά της ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 για τα γεγονότα και τις εκδοχές τους με κυρίαρχη την αποκάλυψη των Γερμανών αξιωματικών που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα του Κορωπίου.
Έντονη ήταν η παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών, από Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά σχολεία (1ο Δημοτικό σχολείο, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο 3ο Λύκειο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο) και των οικογενειών των θυμάτων.
Το Εθνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε, ο βουλευτής Αττικής Γεώργιος Βλάχος και την Περιφέρεια Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας εκπροσωπήθηκε απο τον πρόεδρο του Δ.Σ Νικόλαο Γιαννάκο ενώ συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ντούνης και Θοδωρής Γρίβας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, η γραμματέας του Δ.Σ και δημοτική σύμβουλος, Αγγελική Λειβαδίτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Αντώνης Κορωνιάς, Δήμητρα Μιχαιρίνα,Αγγελική Μαρκαντώνη, Κώστας Κιούσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Δημήτριος Πιέτρης, Σταμάτης Ντούνης καθώς και πρώην Δήμαρχος Κρωπίας Π.Παπαγιαννόπουλος.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Π.Υ Κρωπίας(Διοικητής Β.Κοκμοτός), της μονάδας ΚΕΦΣΚΥ, της Σχολής Ευελπίδων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αν.Αττικής και συλλόγων, Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών (ΕΕΒΕΚ), του ΑΣΚ, της Αγίας Μαρίνας, των Θεσαλλών, του ΝΠΔΔ Σφηττός (κα Αγγελική Γκιόκα), του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης (κ.Στ.Πετρόπουλος).Την εκδήλωση υποστήριξε, η ομάδα πολιτικής προστασίας Δήμου Κρωπίας, η Δημοτική Φιλαρμονική υπάλληλοι και στελέχη του τομέα Καθαριότητας.
Σημεία Ομιλίας Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση
"Αγαπητοί μας μαθητές,
Αγαπητά μέλη των οικογενειών των θυμάτων, απόγονοι και συγγενείς των αθώων συμπολιτών μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στο κέντρο του Κορωπίου :
Δημότες και δημότισσες,
Το Κορωπί για 74η χρονιά τιμάει τους νεκρούς του. Δεν ξεχνάει το έγκλημα που στοιχειώνει τις καρδιές και τις ψυχές μας.
Οι Ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής, έσπειραν τον όλεθρο στην πόλη μας τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944.
Πυρπόλησαν την πόλη μας, κατέστρεψαν τις υποδομές μας σκότωσαν 47 αμάχους από 2 ετών έως 80 ετών με πολλούς φρικτούς τρόπους.
Τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία μας στο πέρασμα των χρόνων.
Ευθύνονται για την πυρπόληση 401 οικιών, 61 καταστημάτων-ιδιωτικών επιχειρήσεων, του Κοινοτικού Καταστήματος και άλλων κρατικών-δημοτικών κτιρίων, τον βανδαλισμό της πόλης μας, τη δολοφονία 47 ανθρώπων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Ο Δήμος μας αναλογίζεται την μεγάλη ευθύνη της δικαίωσης των νεκρών του από τις ναζιστικές θηριωδίες που έγιναν στον τόπο μας.
Και είναι γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2011, έτος που αναγνωρίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο επισήμως το Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη.
Από τότε που ξεκινήσαμε την συστηματική προσπάθεια για να αναγνωριστεί επισήμως το «Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη».
Η ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξε τον δρόμο για να ασχοληθούν δημιουργικά, εθελοντές πολίτες, ιστοριοδίφες, και ειδικοί ερευνητές. Μέσω της ανοιχτής επιτροπής έργου, «Κορωπί –Μαρτυρική Πόλη» που συγκροτήσαμε και λειτούργησε έως το 2014 αναπτύχθηκαν οι αναγκαίες διεργασίες που οδήγησαν σε μια έντονη αντιπαράθεση το 2015 και 2016 μεταξύ των υποστηρικτών της κυρίαρχης εκδοχής των γεγονότων και όσων υποστήριζαν ότι δεν ήταν Γερμανοί αυτοί που πυρπόλησαν και σκότωσαν.
Αυτή την αντιπαράθεση δεν την αφήσαμε να δυσκολέψει τον εθνικό και τοπικό αγώνα μας. Αντιθέτως μας οδήγησε σε μια νέα προσπάθεια ιστορικής αναζήτησης και σε μια έντονη ενασχόληση εθελοντών συμπολιτών μας που τους αφήσαμε να οργανώσουν την έρευνά τους.
Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών ήταν η περσινή ημερίδα που διοργανώσαμε με τη βοήθεια εθελοντών συμπολιτών μας και ειδικών ερευνητών που κατόρθωσε να φέρει –μεταξύ άλλων φυσικά σημαντικών ευρημάτων-στο φως, μετά από 73 χρόνια, τα ονόματα των Γερμανών αξιωματικών που ευθύνονται για το Ολοκαύτωμα της πόλης μας.
Η Γερμανική και Ελληνική Δικογραφία για το έγκλημα του Κορωπίου δεν αφήνει αμφιβολία για το ποιοι ευθύνονται. Ήταν μια μεγάλη είδηση και μια μεγάλη ερευνητική συμβολή.
Η έκδοση των πρακτικών της Ημερίδας από τον Δήμο Κρωπίας ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες του Κορωπίου και ιδιαίτερα στους νέους να μορφώσουν άποψη για όλες τις εκδοχές των γεγονότων. Αυτή η έκδοση βοηθάει αποφασιστικά τον αγώνα για την επίσημη κατάθεση της αίτησης του Δήμου Κρωπίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η έρευνα φυσικά πρέπει να συνεχιστεί ώστε να συμπληρωθούν όλες οι πτυχές της θλιβερής αυτής επετείου και ο Δήμος μας θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με ειλικρινή και έντιμο τρόπο.
Ευχαριστούμε θερμά, τους εθελοντές συμπολίτες μας που συγκρότησαν την ομάδα ιστορικής έρευνας, Νικόλαο Χρ. Λάζαρη,Γεώργιο Σπ.Ντούνη, Αθανάσιο Γ. Πουλάκη, Γεώργιο Αθ.Κόλλια,Τάκη Πρόφη και τον ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Κ. Αποστολόπουλο (σ.σ ήταν και ο επιμελητής του βιβλίου του Δήμου Κρωπίας και συντονιστής της περσινής ημερίδας) καθώς και τους χορηγούς της έκδοσης των πρακτικών (Ανώνυμο, Ενωση Εταιρειών Αν.Αττικής και την εταιρεία ΚΑΖΑΚΟΣ)
Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας.
Διεκδικούμε όπως και οι άλλες Μαρτυρικές πόλεις τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις.
Δεν επιζητούμε εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτούμε. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται.
Το Κορωπί σήμερα κοιτάει
με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το παρόν και το μέλλον του.
Γιατί ξέρει ότι υπερασπίζεται αθώες ψυχές.
Αυτή επέτειος έχει γραφτεί με αίμα για την ελευθερία μας!
Γι’ αυτό αυτή η φετινή επέτειος μας βρίσκει περισσότερο ενωμένους από ποτέ!
Το αίμα των θυμάτων μας, ενώνει το Κορωπί σε όλες τις μάχες για την Ελληνική Δημοκρατία και τα Εθνικά Δίκαια.
Σε όλες τις μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας από οποιαδήποτε αυταρχική μεθόδευση και επιβολή, το Κορωπί θα είναι στην πρώτη γραμμή!
Στέκομαι εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας στο μνημείο των νεκρών μας και με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι στην θυσία Σας.
Για να μην συμβούν ξανά. Για να μπορέσει η Ανθρωπότητα να βρει τον χαμένο της Παράδεισο!
Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP