Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Οργανώνεται πλήρως η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κρωπίας για την δασοπυροπροστασία τη νέα αντιπυρική περίοδο.(ΦΩΤΟ)

 

 Στις 22 Μαΐου 2018 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας υπό την προεδρία των: Δημάρχου Κρωπίας, κ. Δημητρίου Κιούση, Αντιδημάρχου
υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Γρίβα και του Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Αντιπύραρχου Χαράλαμπου Χιώνη. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου εκπροσώπησε ο Επιπυραγός, Δημήτριος Μπατάλης.
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο Δελτίο Τύπου που Δήμου, κεντρικό θέμα ήταν η οργάνωση της δασοπυροπροστασίας και η εξέλιξη των μέτρων πρόληψης για τη νέα αντιπυρική περίοδο που τυπικά ξεκίνησε 1 Μαΐου 2018.

Δελτίο Τύπου Δήμου Κρωπίας:
Συνεδρίασε, την Τρίτη 22  Μαΐου  2018, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, υπό την προεδρία των, Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, του αντιδημάρχου υπεύθυνου πολιτικής προστασίας Θοδωρή Γρίβα και του Διοικητή Π.Υ Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχου, Χαράλαμπου Χιώνη. Την Π.Υ Κρωπίας εκπροσώπησε ο Δημήτριος Μπατάλης, Επιπυραγός. Στη συνεδρίαση τέθηκαν τα βασικά ζητήματα της οργάνωσης της δασοπυροπροστασίας και η εξέλιξη των μέτρων πρόληψης για την νέα αντιπυρική περίοδο που τυπικά άρχισε την  1η Μαΐου 2018.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, προέβη σε ενημέρωση και υπενθύμιση των χρόνιων προσπαθειών και ενεργειών της δημοτικής διοίκησης για την επίτευξη της δημιουργίας οργανωμένης δομής πολιτικής προστασίας  από το 2011, με 5 πυροσβεστικά οχήματα, εκπαιδευμένο προσωπικό και εθελοντές δασοπυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ραδιοεπικοινωνιακό κέντρο συντονισμού και υποστήριξης (Θέση Μπότα-Λεωφ.Αγίας Μαρίνας) και οργανωμένα δασικά πυροφυλάκια.  Εξήρε τη χρόνια συνεργασία και επιχειρησιακή αλληλοϋποστήριξη της Π.Υ Κρωπίας και της Διοίκησης Αν. Αττικής του Π.Σ ενώ επισήμανε την επίτευξη του στόχου της 3λεπτης κατά μέσο όρο πυροσβεστικής επέμβασης στα περιστατικά φωτιάς στην ύπαιθρο και σε δασικές περιοχές που εξελίχθηκαν στα τελευταία χρόνια στο Δήμο Κρωπίας. Ο κ. Κιούσης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για την σημασία της πρόληψης, της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Έθεσε τέλος, όλα τα δεδομένα αιτιών πυρκαγιών στην περιοχή και απεύθυνε τις ανάλογες εκκλήσεις στα μέλη του Σ.Τ.Ο που είναι επιφορτισμένα με καθήκοντα δημόσιου συμφέροντος.
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής κ.Χιώνης επανέλαβε τις πάγιες απόψεις και συμβουλές του Π.Σ για την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ενεργούς συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και συλλόγων σε αυτή την αντίληψη. Σειρά μετά έχει ο καλός συντονισμός των φορέων πρόληψης και καταστολής της φωτιάς και φυσικά της εφαρμογής του νόμου σε όσους είτε ακούσια είτε εκούσια προκαλούν πυρκαγιές. Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε περιστατικά ελεγχόμενης καύσης εντός της αντιπυρικής περιόδου που έχει ξεκινήσει : «Απόψεις όπως, δεν το περίμενα να μου ξεφύγει…δεν είχα ενημερωθεί ότι απαγορεύεται από 1η Μαΐου να καίω ξερά χόρτα»,  δεν το δέχεται μετά μάλιστα από τόσα χρόνια και διαρκείς ενημερώσεις δια του τύπου και από επιτόπιες ενημερώσεις. Ο στόχος είναι «κανένας καπνός» στην επικράτεια του Δήμου Κρωπίας από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση τέθηκε από πολλά μέλη το ζήτημα των θερμικών εργασιών και το Σ.Τ.Ο Δήμου Κρωπίας  απευθύνει δημόσια έκκληση  και επισείει την προσοχή στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών να μην εκτελούν θερμικές εργασίες όπως, ηλεκτροσυγκολλήσεις και χρήση τροχού. Επίσης, μεγάλη προσοχή στη χρήση «μπάρμπεκιου» που υπάρχουν σε οικιστικές-δασικές περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.
Ο εκπρόσωπος της Π.Υ Κρωπίας, Δημήριος Μπατάλης και αυτοδιοικητικά στελέχη του Σ.Τ.Ο Κρωπίας  αναφέρθηκαν επίσης σε ειδικές περιπτώσεις έναρξης φωτιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες με συγκεκριμένη προέλευση από περιστασιακές καταλήψεις εγκαταλελειμμένων  οικιών, παράνομων προσωρινών καταυλισμών αλλά και από πουλιά (καταγεγραμμένα περιστατικά έναρξης πυρκαγιάς από τον υπερπληθυσμό καρακάξας στην ευρύτερη περιοχή Υμηττού, Κορωπίου-Παιανίας) ενώ ενημέρωσε για επιτυχημένες προληπτικές δράσεις στο δίκτυο ΔΕΗ (περιμετρικά των πυλώνων αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ με «μπετόν καθαρισμού») που μπορεί να επεκταθεί με επιμέρους κατάλληλες συμφωνίες –ενέργειες  Δήμου, ΑΔΜΗΕ και Π.Υ Κρωπίας. Τέλος, επέμεινε στην προτροπή του πέρα από τις σταθερές θέσεις δασοφύλαξης που είναι αναπτυγμένες με Δασικά Παρατηρητήρια του Δήμου Κρωπίας & ΣΠΑΥ να αυξηθούν οι κινητές περιπολίες με συμμετοχή όλων των φορέων Ασφαλείας-Ενόπλων Δυνάμεων, Δασαρχείου και του Δήμου Κρωπίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2014 έχει εκλείψει ένας βασικός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Κορωπί και τον Υμηττό με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής στη θέση Ντούκα, ένα κίνδυνος που απασχολούσε για τρεις περίπου δεκαετίες (!) τις δυνάμεις πυρόσβεσης και έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αν. Αττικής κα Παρασκευή Βασιλοπούλου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το φετινό πρόγραμμα αποψιλώσεων σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής που εφάπτεται με δασικό και οικιστικό ιστό του Δήμου Κρωπίας καθότι υπάρχει και οδικό δίκτυο που αρμόδιες είναι Κεντρικές Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής. Η κα Βασιλοπούλου είχε θετικές ειδήσεις να αναφέρει για τους χρόνους συμβασιοποίησης εργασιών αποψιλώσεων που προετοιμάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2018(σ.σ χρονοβόρες οι διαδικασίες αναθέσεων μέσω του νέου συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων Ν.4412/2016) και πλέον υλοποιούνται σταδιακά έως το τέλος Ιουνίου 2018. Ενώ για τις Μητροπολιτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τμήματα λεωφόρων Δήμου Κρωπίας είπε ότι θα μεταφέρει όσα ειπώθηκαν και θα προβεί σε ενημέρωση για το ζήτημα.
Το Δασονομείο Κορωπίου/ Δασαρχείο Πεντέλης με την εκπρόσωπό του καΖωή Ντίνα ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς της και ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της υπηρεσίας της για όλα τα ζητήματα πρόληψης, συντήρησης δασικών δρόμων και συνεργασιών με  Δήμο και τον διαδημοτικό σύνδεσμο Σ.Π.Α.Υ. Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του δασονομείου από το νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων που αφορούν το Δασαρχείο Πεντέλης και την κατανομή που έχει αποφασιστεί. Ευχήθηκε να ενταχθούν τον Ιούλιο του 2018 στη δύναμη της πρόληψης των υπηρεσιών της ενώ άφησε ανοιχτό το ζήτημα ένταξης τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου που δεν εξαρτάται από την υπηρεσία της.
Η μονάδα ΚΕΦΣΚΥ με τους εκπροσώπους της αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα του νέου Παρατηρητηρίου που ενεργοποιεί και τίθεται στη διάθεση του φετινού σχεδιασμού και αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα ζητήματα επιχειρησιακής δυνατότητας.
             Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση ευχήθηκε σε όλα τα μάχιμα μέλη του Σ.Τ.Ο να έχουν επιτυχία στο έργο τους ενώ εξήρε την παρουσία της Π.Υ Κρωπίας στην περιοχή και στην καθοριστική συμβολή της ύπαρξής της.
            Ο Σπύρος Κοσμάς-μέλος του Σ.Τ.Ο, υπάλληλος πολιτικής προστασίας,  αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας και δασοπροστασίας παραλιακών  κεντρικών και περιφερειακών σημείων του Δήμου και επέστησε την προσοχή στις αρμόδιες κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες να πράξουν τα αυτονόητα. Ο Δημήτριος Γκίκας του Κυνηγετικού Συλλόγου και ο Δημήτρης Καραγιάννης της Εθελοντικής Ομάδας Δήμου Κρωπίας έλαβαν επίσης τον λόγο και ενημέρωσαν για τις δράσεις και της στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ο κ. Καραγιάννης, τομεάρχης Δασοπυροπροστασίας-Πυρόσβεσης ενημέρωσε για την ένταξη άλλων 9 μελών στα εκπαιδευμένα μέλη από το Πυροσβεστικό Σώμα για τη φετινή περίοδο κάτι που αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΟΔΚ.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων (Βίλιζας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Άνοιξη Κιτσίου) αναφέρθηκαν σε ιδιαίτερα ζητήματα πρόληψης και περιστατικών,  στην κατάσταση των περιοχών τους και δήλωσαν ότι εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με ότι μέσα διαθέτουν όπως κάνουν εδώ και χρόνια και ότι οδηγίες και ενημερώσεις χρειαστούν θα είναι σε επικοινωνία με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο. Ιδιαίτερα επέμεινε ο εκπρόσωπος της Βίλιζας στον ακριβή και λεπτομερή εντοπισμό εστιών φωτιάς όταν γίνεται αναγγελία στο 199  αναφερόμενος σε περιστατικά φωτιάς από κεραυνούς το φθινόπωρο του 2017 αλλά και για το περιστατικό φωτιάς της 12ης Αυγούστου 2017 στη Βίλιζα.
Την συνεδρίαση έκλεισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θοδωρής Γρίβας και εκπρόσωπος της Ε.Ε του ΣΠΑΥ ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα (νέες δεξαμενές νερού σε Καρελλά, ευρύτερη περιοχή Αγίας Μαρίνας κα.) και ενημέρωσε για την εξέλιξη των αποψιλώσεων που έχουν ξεκινήσει στις περιμετρικές ζώνες του Υμηττού καθώς και σε διανοίξεις-βελτιώσεις δασικών δρόμων του Υμηττού. Έθεσε επίσης, το ζήτημα της συνεννόησης με την Περιφέρεια Αττικής στην άμεση έναρξη των αποψιλώσεων ιδιαίτερα στην Λεωφ. Αγίας Μαρίνας. Ενημέρωσε τέλος ότι το σύστημα επιτήρησης και λειτουργία των Δασικών Παρατηρητηρίων  αρχίζει την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 με εθελοντές. Αναμένει φυσικά την πρόσληψη των εποχιακών για τη δασοπροστασία. Το ενημερωτικό έντυπο Οδηγιών για τη αντιπυρική περίοδο 2018 έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα  από την 1η Μαΐου 2018 και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα η επικοινωνιακή δράση του Δήμου και της ΕΟΔΚ.


Συμμετείχαν: Δημήτριος Κιούσης, πρόεδρος Σ.Τ.Ο Κρωπίας, Θοδωρής Γρίβας, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Α.Υ, ο Διοικητής Π.Υ, Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης, ο Δημήτριος Μπατάλης, επιπυραγός εκπρόσωπος της Π.Υ Κρωπίας, η καΠαρασκευή Βασιλοπούλου μέλος Σ.Τ.Ο από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, η Ζωή Ντίνα, Δασονομείο Κορωπίου/Δασαρχείο Πεντέλης, Μιχαήλ Μπαμπιονιτάκης, Σμηναγός(ΤΟΠ),  Σμυρνής Αναστάσιος Ανθυποσμηναγός (ΥΚ), (εκπροσωπώντας το μέλος Σ.Τ.Ο ΚΕΦΣΚΥ Κορωπίου, Κωνσταντίνο Μπουκαρά), Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου, Ευαγγελία Νίκα, αρχιφύλακας,  Αθηνά Κιούση, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης- μέλος ΣΤΟ,  Διεύθυνση Περιβάλλοντος-Αμαξοστάσιο, Φώτης Τσεβάς, μέλος Σ.Τ.Ο Ιωάννα Πετζμεζά, μέλος Σ.Τ.Ο, Σπυρίδων Κοσμάς μέλος Σ.Τ.Ο, Αικατερίνη Μωραΐτη, μέλος Σ.Τ.Ο, Ιωάννης Γκίκας, μέλος Σ.Τ.Ο, Δημήτριος Καραγιάννης, τομεάρχης εθελοντής δασοπυροπροστασίας, μέλος Σ.Τ.Ο,  Δημήτριος Γκίκας, εθελοντής δασοπυροπροστασίας εκπρόσωπος Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου-μέλος Σ.Τ.Ο, Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, ειδικός συνεργάτης Δήμου Κρωπίας και προσκεκλημένοι οι, Αντώνης Ξενόπουλος, εκπρόσωπος συλλόγου Βίλιζας, Βασίλειος Καρπούζας, εκπρόσωπος συλλόγου «Άνοιξη» Κιτσίου και Δώρα Παύλου, εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κορωπίου ενώ ειδοποίησαν ότι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν εκπρόσωποι συλλόγων,  Αγίου Γεωργίου, Αγίας Μαρίνας, Καρελλά, Αλθέας,  κ.α Τη γραμματειακή υποστήριξη είχε η κα Χριστίνα Παπαχρήστου, δημοτική υπάλληλος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP