Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Αντικειμενική ανάλυση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ με απλά λόγια.


Εφόσον το προεκλογικό κλίμα σιγά σιγά όσο φτάνει στην Κυριακή 25 Ιανουαρίου γίνεται και πιο έντονο, το Koropi-Press με την βοήθεια ενός Κορωπιώτη οικονομολόγου θα αναλύσει τα οικονομικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων με απλά λόγια για να μπορέσει να καταλάβει όλος ο κόσμος. Σήμερα θα ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτήν την στιγμή και αύριο με εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Καλή ανάγνωση!


Οικονομική αντικειμενική ανάλυση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό έχει γίνει γνωστό από τον πρόεδρο του στη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις των στελεχών του.

Αρχικά να πούμε ότι την χρονική αυτή στιγμή έχουμε μπει 2 δις μέσα γιατί ποσοστό πολιτών δεν πληρώνει τους φόρους του νομίζοντας ότι θα καταργηθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Μεγάλο λάθος. Σε μία συνέντευξη του ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι οι φόροι ου ισχύουν θα πληρωθούν κανονικά.
Δεύτερον, το πρόγραμμα αναφέρει, βασικός μισθός ιδιωτικού τομέα 781 ευρώ και 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ.
Σχόλιο: Πέρα από τις δεσμεύσεις με ΔΝΤ, αν επιβληθεί αυτό σε εργοδότες τότε για κάθε 2 εργαζομένους που θα πληρώνει με 781 ευρώ, θα απολύουν τον επόμενο διότι. Παράδειγμα. Αν ένας εργοδότης έχει 3 υπαλλήλους, οι μισθοί τους τώρα κοστίζουν 1650 ευρώ (πχ με βασικό 550). Αν πάει ο βασικός στα 781, τότε 2x781= 1562. Άρα χοντρικά όσο του κόστιζαν οι 3 τώρα θα του κοστίζουν οι 2. Άρα νέες απολύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, άρα αύξηση της ανεργίας.
Αυτή τη στιγμή ενώ με τον προυπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για το 2015 με όσα έσοδα είχε το κράτος, πέρναγε όλο τον χρόνο χωρίς να δανειστεί από έξω για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Ήδη όμως όπως είπαμε και πιο πάνω το κράτος έχει μπει ήδη 2 δις μέσα γιατί οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αρα έχουμε έλλειμμα στον προυπολογισμό που δεν θα είχαμε χωρίς εκλογές.
Τρίτο, θα επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν από το δημόσιο. Και αυτοί που κάθονταν και όσοι είχαν πειθαρχικά προβλήματα. Κάντε μόνοι σας τις πράξεις 1200 το λιγότερο βασικό μισθό επί 10000 νέοι (παλιοί στην ουσία) στο δημόσιο. Αποτέλεσμα μερικά εκατομμύρια ακόμα, για την ακρίβεια με αυτούς τους αριθμούς 144.000.000.
Τέταρτον, σχεδιάζεται κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Είναι άδικο μέτρο αλλά είναι μέχρι το 2016 και σε περισσότερες δόσεις το 2015. Είναι όμως αναγκαίο και δεν θα το γλιτώσει κανείς όποιος και αν κυβερνήσει. Αναφέρθηκαν σε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή του νόμου ΦΜΑΠ για την Μεγάλη ακίνητη περιουσία που σύμφωνα με στελέχη τους θα έχει όριο 200.000 ευρώ. ΌΜΩΣ με τον ΦΜΑΠ τα έσοδα θα έιναι 2 δις λιγότερα απ ότι με τον ΕΝΦΙΑ πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να μπουν νέοι φόροι στον κόσμο για την κάλυψη αυτού του ποσού, αλλιώς διαπραγμάτευση με τον τρόικα χωρίς να έχεις πιάσει τα νούμερα που σου ζητούν και έχεις στόχο ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Δηλαδή ο φόρος μέχρι 60% στο εισόδημα δεν είναι ψέμα. Είναι αλήθεια. Και ο μόνος λόγος είναι για να πιάσουν όσα θα μειώσουν από τον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα με αυτό για τις επιχειρήσεις που δίνουν ουσιαστικά την δουλειά στον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κανένα μέτρο ελάφρυνσης. Δηλαδή, και υψηλός φόρος και υψηλοί μισθοί προς τους εργαζομένους. Με λίγα λόγια, ή θα κλείνουν οι επιχειρήσεις, ή θα απολύουν συνεχώς εργαζομένους.
Το κακό είναι ότι θέλουν να δώσουν χωρίς να λένε πόσα και πως θα τα πάρουν.
Και αν η διαπραγμάτευση για κούρεμα του χρέους δεν περάσει, που είναι το πιο λογικό γιατί τα λεφτά που δανειζόμαστε από το ΔΝΤ τα παίρνουμε από τους πολίτες των χωρών αυτών, Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς ακόμα και Μαλτέζους. Αυτοί δηλαδή θέλουν να μας χαρίζουν τα λεφτά τους για να ορθοποδήσουμε χωρίς να τα δώσουμε πίσω; Δανεικά είναι όχι αγύριστα.
Και εν τέλει σκεφτείτε, αν δεν προχωρήσει το κούρεμα χρέους που θέλουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τι κάνουμε; που θα βρούμε τα λεφτά που ήδη έχουμε δαπανήσει; Νέο Μνημόνιο; Όπως το 2010,2011,2012. Το θέλουμε πίσω; Εμείς αποφασίζουμε την Κυριακή.

Υ.Γ. Η σκληρή γλώσσα δεν είναι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο ανάλυση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.  

3 σχόλια:

  1. Η Ανάλυση μου θυμίζει τις Αναλύσεις που κάνει από τηλεοράσεως η Βούλτεψη της ΝΔ.
    Οι περισσοτεροι χαμηλόμισθοι παίρνουν 600.
    Αλλά θα πρέπει να το δει κανείς σαν Σύνολο μέτρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευάγγελος Παπαχρήστου
    Μήπως να συγκρίνουμε το πρόγραμμα του Σύριζα με τα Ζάππεια;
    Αυτή παραπάνω δεν είναι ανάλυση αλλά τοποθέτηση στυλ Μπάμπη Παπαδημητρίου(ΣΚΑΙ).
    Μιλάμε για μεγάλη αντικειμενικότητα! Φαντάζομαι πως θα είναι η ανάλυση του προγράμματος της ΝΔ.
    ¨Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP