Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

"Νομίζω ότι είμαστε πιο ώριμοι πλέον να δεχτούμε τη μονοδρόμηση της Βασ. Κωνσταντίνου"- του Χρήστου Χριστοδούλου


Το "Koropi Press - Τα Νέα του Κορωπίου" δίνει το βήμα στους αναγνώστες του να εκφράσουν την δική τους άποψη για κάποιο θέμα. Σήμερα φιλοξενούμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο- άποψη του
νέου αποφοίτου Μηχανικού Οικονομίας και Διοίκησης, Χρήστου Χριστοδούλου ο οποίος τοποθετείται στο θέμα της διαφοροποίησης της κεντρικής Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Κορωπί.
Σας παραθέτουμε το άρθρο.

"Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα στη πόλη μας, το Κορωπί. Κατά καιρούς τα τελευταία 15-10 χρόνια υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, μελέτες, έρευνες από πλευράς του Δήμου ώστε να δώσουν λύση και να διαφοροποιηθεί η κατάσταση όπως είναι τώρα στη κεντρική Λεωφόρο.
Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν αναφορές για πεζοδρόμηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου, για μονοδρόμηση, ακόμα και για να παραμέινει ως έχει. Όταν υπάρχουν τα παραπάνω δύο σενάρια, οι πολίτες και κυρίως όσοι έχουν καταστήματα στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, θα έχουν διαφορετικές απόψεις. Από τη μία υπάρχει η λογική ότι δεν θέλουμε κίνηση, ηχορύπανση, χάος κτλ για να ευχαριστιέται ο κόσμος τη βόλτα του στο κέντρο της πόλης, από την άλλη όμως υπάρχουν και τα καταστήματα που δουλεύουν με τους περαστικούς, που σταματάνε για ελάχιστα λεπτά το αμάξι τους έξω από το μαγαζί που θέλουν, ψωνίζουν και φεύγουν.
Ότι και να γίνει κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος. Το σημαντικό όμως είναι να δούμε τι θέλει η πλειοψηφία! Όχι μόνο των καταστηματαρχών αλλά και των πολιτών που βγαίνουν στο κέντρο ή μάλλον δεν βγαίνουν ιδιαίτερα.
Η άποψη μου λοιπόν που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τους αναγνώστες του "Koropi Press - Τα Νέα του Κορωπίου" είναι ότι το ιδανικότερο έργο για την κεντρική Λεωφόρο του Κορωπίου είναι η μονοδρόμηση. Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια που υπάρχουν οι σκέψεις, οι μελέτες, ακόμα και η φήμη ενός έργου σαν αυτό, μας ωρίμαστε ως πολίτες ώστε πλέον να το δεχτούμε για κοινό καλό.
Το σημαντικό είναι ότι θα απεγκλωβιστεί η κεντρική οδική αρτηρία και θα γίνει πιο ανθρώπινη. Ο στόχος είναι να επεκταθούν στο μέγιστο βαθμό τα πεζοδρόμια ώστε να δώθεί το συναίσθημα και η διάθεση, που πραγματικά τώρα λείπει, της βόλτας, του καφέ, της απόλαυσης. Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις στον πολίτη την έννοια της απόλαυσης με τη βόλτα του. Γιατί καλό είναι και το Δημοτικό στάδιο στους Αγίους Πάντες και μέσα στη φύση, αλλά ο άνθρωπος της πόλης έχει ανάγκη και τη βόλτα στην αγορά, τη βόλτα στα μαγαζιά όπως λέμε στα μέρη μας. Αν λοιπόν, σκεφτεί κανείς ότι από την υπάρχουσα κατάσταση παραμείνει ως έχει μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας και όλο το υπόλοιπο πεζοδρόμιο θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης. Είναι δεδομένο!
Στη περίπτωση όμως αυτή υπάρχουν δύο εξίσου σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αναφερθούν. 1) Που θα μεταφερθούν όλα τα αυτοκίνητα που παρκάρουν σήμερα πάνω στη κεντρική; Διότι αν γίνει μονοδρόμηση θα υπάρχουν λίγες θέσεις πάρκινγκ μικρής διάρκειας όπως στη πλατεία του Μαρκοπούλου, όμως και αυτές οι θέσεις θα εξυπηρετούν μόνο το 1/4 όσων βρίσκονται τώρα. Η λύση ως πρώτη σκέψη είναι οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί με πρωτοβουλία του Δήμου, να ενοικιάσει οικόπεδα-γήπεδα ακαλλιέργητα και χωρίς δόμηση ώστε να τα μετατρέψει σε δημόσια parking εντός της πόλης. Μία ματιά να ρίξει κάποιος από το google maps βλέπει ότι υπάρχουν τέτοιοι χώροι αρκεί να δίνονται από τους ιδιοκτήτες τους.
2) Ένα δεύτερο αρκετά σημαντικό πρόβλημα και αυτό είναι ότι κανονικά από τη κεντρική Λεωφόρο με πιθανή μονοδρόμηση δεν θα πρέπει να τη διανύουν αστικά λεωφορεία και πούλμαν. Συμφωνα με τη λογική τουλάχιστον με την κατεύθυνση των αυτοκινήτων θα περνούν και μέσα μαζικής μεταφοράς, όμως όσα έχουν αντίθετη κατεύθυνση και διανύουν το Κορωπί από τη Περιφερειακή οδό Αττικής θα πρέπει να υπάρχουν συχνα δρομολόγια του λεωφορείου της πόλης μας που μεταφέρουν πολίτες από τις στάσεις της οδού Αττικής προς το κέντρο της πόλης του Κορωπίου.
Θεωρώ ότι ο κόσμος του Κορωπίου έχει ανάγκη ένα πιο ανθρώπινο κέντρο που πρωταγωνιστής να είναι ο άνθρωπος και όχι το αυτοκίνητο.
Αν συνέβαινε στη πράξη το παραπάνω έργο θα μπορούσα να αναφερθώ και στην ανάπτυξη των καταστημάτων του Κορωπίου και των καινοτομιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αλλάξη η εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί πλέον. Διότι το Κορωπί είναι η πόλη που έχει επηραστεί από την οικονομική κρίση τόσο πολύ, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά και αν αυτή η ψυχολογία δεν αλλάξει θα συντηρείται η ίδια κατάσταση πάντα. Αυτά βέβαια για την ανάπτυξη των καταστημάτων δεν είναι της παρούσης και ίσως αν υπάρχει ενδιαφέρον αναφερθώ με ένα νέο άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα στο μέλλον.
Τέλος και συμπερασματικά να τονίσω ότι η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την αλλαγή της Βασιλέως Κωνσταντίνου και αν κάποια στιγμή γίνει πράξη θα δώσει άλλη "αύρα" στους πολίτες. Είναι αναγκαίο στις μέρες μας, πρωταγωνιστής να είναι ο άνθρωπος.

Χρήστος Χριστοδούλου
mail επικοινωνίας: 1991chris@windowslive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP