Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Το ισοσκελές τρίγωνο στο Κορωπί, μπορεί να γίνει το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Μεσογείων.(ΦΩΤΟ)


Αποτελεί προσωπική μου άποψη, ίσως για κάποιους απίθανη, για άλλους φανταστική, για άλλους εκτός τόπου και για άλλους επιθυμία για αλλαγή.

Το Κορωπί είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δεν έχει πολλές αλλαγές σαν πόλη. Μία φανερή αλλαγή που έχει γίνει όλα τα χρόνια όσον αφορά το πολεοδομικό μέρος, είναι η επέκταση της πόλης προς την περιοχή "Λούτσα" γύρω από το νέο κτίριο της Αστυνομίας και δυτικά προς το Τόχι.
Το κέντρο της πόλης όμως, ίδιο. Άσχημο αυτό. Πριν την οικονομική κρίση μπορούσες να θεωρήσεις ότι υπήρχε εμπορική κίνηση. Πλέον, ελάχιστη.
Έχουμε ακούσει πολύ θετικές κινήσεις του Δήμου για το κέντρο και σε αυτό θα βασιστώ και να αναλύσω τον τίτλο.
Μέχρι τώρα και φίλους που συζητάμε, το Κορωπί δεν έχει να δείξει τίποτα που να φανερώνει την ταυτότητά του στο κέντρο της πόλης. Εκτός του κέντρου, είναι πάμπλουτο από αρχαιοτάτων χρόνων.
Και σκέφτεται κανείς, τελικά, γιατί να έρθει ένας ξένος (είτε από άλλη γειτονική πόλη, είτε εκτός Αττικής, ακόμα και τουρίστας) στο Κορωπί;

Δεν ξέρω αν το έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς. Εγώ πάντα προσπαθούσα να βρω λύση αλλά ποτέ δεν είχε βάση οποιαδήποτε σκέψη.

Νομίζω ότι το βρήκα πλέον. Το κέντρο του Κορωπίου δεν έχει κανένα ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Όμως πραγματοποιείται ένα έργο πολύ φερέλπιδο για τον τόπο μας. Ένα έργο που μπορεί να φιλοξενήσει την ταυτότητά μας. Ένα έργο που μπορεί να δώσει ζωντάνια στο Κορωπί.

Αυτό είναι η ανακατασκευή του αρχοντικού του Λιάπη (που γίνει δωρεά στο Δήμο Κρωπίας) που βρίσκεται στον αδιέξοδο δρόμο κάθετα στην οδό Χρήστου Δημητρίου. 

Εννοείται ότι ζωτικής σημασίας έργα είναι της αποχέτευσης και των ομβρύων υδάτων.

Θέλω να σταθώ όμως σε αυτό που ανέφερα παραπάνω διότι με αυτό το άρθρο θέλω να τονίσω πως μπορεί το Κορωπί να μετατραπεί σε μία πολύ ζωντανή πόλη και το κέντρο να μπορέσει να μεταμορφωθεί.
Με την ολοκλήρωση του αρχοντικού, η ταυτότητα, η παράδοση και η σύχρονη ιστορία αυτού του τόπου θα έχουν βρει το σπίτι τους. Η ιστορία αυτης της πόλης είναι τεράστια και μοναδική στα Μεσόγεια.
Όπως θα δείτε και παρακάτω στον χάρτη που σχεδίασα, το αρχοντικό αυτό βρίσκεται πίσω ακριβώς από την κεντρική πλατεία του Κορωπίου. Σχεδίασα λοιπόν, δύο άξονες ίσων αποστάσεων εκατέρωθεν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως μπορεί να τοποθετηθεί στρατηγικά το σχέδιο αναμόρφωσης του κλειστού κέντρου του Κορωπίου, που έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Όπως μπορείτε να δείτε, με κορυφή του τριγώνου το αρχοντικό του Λιάπη και ακτινές ίσων αποστάσεων που η μία φτάνει στην πλατεία του Μπάλιου όπως έχει μείνει να το λέμε (Παλαιό Τέρμα) και η άλλη στην πλατεία του Αγάλματος.
Πολύ μεγάλης σημασίας αυτό. Διότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το Παλαιό Τέρμα έως και την πλατεία του Αγάλματος ο δρόμος θα μονοδρομηθεί.
Άρα, αυτό θα δώσει μεγαλύτερα πεζοδρόμια στην πόλη και αυτό είναι που πρέπει να εκμεταλευτεί κάθε επαγγελματίας.
Φυσικά δεν αφήνω εκτός, τα καταστήματα και τους επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός τριγώνου, διότι θεωρώ πως αν η πόλη μας καταφέρει και προσελκύσει αγοραστικό κοινό, θα επωφεληθούν όλοι.
Μην ξεχνάτε, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη του AIRBNB στό Κορωπί. Όμως στην παρούσα κατάσταση όσοι μένουν σε αυτά τα καταλύματα, μένουν στο Κορωπί για έναν ύπνο.
Σκοπός πρέπει να είναι δώσουμε ένδιαφέρον σε κάθε άνθρωπο που επισκέπτεται την πόλη μας, ακόμα και στους ίδιους του συμπολίτες μας.

Θεωρώ ότι το αρχοντικό του Λιάπη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μουσειακός χώρος της ιστορίας του Κορωπίου. Επίσης, ως πολιτιστικός χώρος. Ακόμα και να φιλοξενήσει μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, όπως κάποια διεθνή έκθεση κρασιού, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της παραγωγής οίνου στην Αττική και κατά συνέπεια σε όλη την Ελλάδα.
Κάθε ιδέα που θα φέρνει στο Κορωπί νέους ανθρώπους, θα είναι ένα λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη.
Και τι καλύτερο από μία βόλτα μετά από κάθε εκδήλωση ή έκθεση, στο κέντρο του Κορωπίου, με την αναμόρφωση μετά τη μονοδρόμηση.
Όσον αφορά τα καταστήματα, δεν είμαι ειδικός, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνίσιμα διότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Πιστεύω ότι το Open Mall που σχεδιάζεται για το Κορωπί και μακάρι να προχωρήσει, θα αλλάξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου και σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα αποδόσει καλύτερα. Όμως το σημαντικότερο είναι ένας άνθρωπος που κατεβαίνει στο κέντρο του Κορωπίου, να μπορεί να περπατήσει άνετος και να μπορέσει να βρει αυτό που θέλει. Να κάνει την καλύτερη value for money (σχέση ποιότητας- τιμής) επιλογή και να μην χρειαστεί να πάει σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Η πόλη μας, το Κορωπί, ένας ανεκμετάλευτος τόπος και αυτό είναι που πρέπει να εκμεταλευτούμε όλοι μας σαν πολίτες. Σε συνδυασμό με τα έργα του Δήμου που πρέπει να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να αναμορφωθούν και τα καταστήματα και οι πολίτες για να αλλάξει προς το καλύτερο η πόλη μας, το Κορωπί.

Χρήστος Χριστοδούλου
Οικονομολόγος

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι και πριν να γίνει το αεροδρόμιο, ένα πράγμα ζήλευα στο Κορωπί κάθε φορα που πέρναγα. Ότιτηρούσαν ευλαβικά τη στάθμευση στη μία πλευρά του δρόμου μόνο και ανάλογα τον μήνα. Αν ήταν μονός η ζυγος,επίσης πολύ συχνή ήταν και η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας για αυτό το λόγο. Μετά...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP