Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ο αγώνας του Δήμου Κρωπίας για Γενικό Νοσοκομείο στην περιοχή. Διαβάστε όλες τις αποφάσεις. (ΦΩΤΟ)


Είναι ένα από τα θέματα που το έχει στη πρώτη σειρά ο Δήμος Κρωπίας μαζί με τις υποδομές.
Πρόκειται για υπέρτατη υπηρεσία που θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η δημιουργία ενός Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής αποτελεί έργο μεγάλης ζωτικής σημασίας.
Ο Δήμος μας, αγωνίζεται αρκετά γι αυτό το θέμα, ίσως, αν όχι πιο πολύ από όλους τους Δήμους, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε να γίνει πράξη το έργο αυτό.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος για τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο για το έργο αυτό όπως επίσης και έγγραφα από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Ακόμα μπορείτε να διαβάσετε και την επίσημη θέση του Δήμου για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου.


1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Δ.Ε. Υγείας) ΓΙΑ ΤΟ 2019: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ & ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 η Δημοτική Επιτροπή Υγείας (Δ.Ε.Υγείας) υπό την προεδρία του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις και τα δεδομένα της διεκδίκησης του αυτονόητου πολύχρονου αιτήματος δημιουργίας Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Προσκεκλημένος της Δ.Ε.Υγείας ήταν ο κ. Ευάγγελος Γ. Αναγνώστου διακεκριμένος Γενικός Χειρουργός στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (π.Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ - συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΣΥ το 2013). Συμμετείχαν επίσης, τα μέλη : Αντώνης Γεωργάκης, εθελοντής ιατρός-καρδιολόγος, Σπυρίδων Κόλλιας, ιατρός-νευροχειρουργός,  Ανδρέας Ντούνης αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών,  Κάλλια Κοτζιά, υπεύθυνη Κοινωνικών Υπηρεσιών. Υποστήριξη παρείχαν, η γραμματέας, Χριστίνα Παπαχρήστου και ο Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, ειδικός συνεργάτης.
Ο κ.Κιούσης ενημέρωσε τα μέλη για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στη απόφαση 89/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας για το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο (οδός Σκοπευτηρίου στη Λεωφ. Κορωπίου-Βάρης)ως κατάλληλου κτιριακού συγκροτήματος που πληροί  κριτήρια  για ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,  τις διφορούμενες -αντικρουόμενες θέσεις και εξαγγελίες της Κυβέρνησης το 2018 (άρνηση Υπουργού Υγείας Α.Ξανθού Κορωπί, 17.1.2018, μετάθεση του αιτήματος σε άλλη κυβερνητική θητεία από τον Πρωθυπουργό στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αν.Αττικής, 31.03.2018 και η νέα εξαγγελία Πρωθυπουργού τον Νοέμβριο 2018 για Νοσοκομείο στο Πεντελικό όρος!)ενώ σαφώς επανέλαβε ότι η πρόθεση των Ο.Τ.Α(Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου- που έχουν συμφωνήσει για το Ερασίνειο) είναι θετική και σε οποιαδήποτε άλλη θέση κατασκευής-δημιουργίας Γενικού Νοσοκομείου αρκεί να εκπληρώνονται τα κριτήρια της νομοθεσίας και να  εξυπηρετεί το σύνολο  των πολιτών των Δήμων (κεντροβαρικά κ.α).
Ο κ.Ευάγγελος Αναγνώστου, προσέθεσε νέες πληροφορίες για το Ερασίνειο  και εξέθεσε τις απόψεις του για την στρατηγική και τακτική της Δ.ΕΥγείας στο θέμα αυτό που έχει αναδείξει ο Δήμος Κρωπίας από το 2011, άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς και πολλοί ιατροί και ειδικοί του τομέα διοίκησης υγείας από τη δεκαετία του ΄90 και του 2000. Πρότεινε επίσης την άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Αν.Αττικής καθότι  ακόμα και να  τελεσφορήσει η δημιουργία  Γενικού Νοσοκομείου θα πάρει χρόνο ώσπου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Οι ιατροί εθελοντές-μέλη της Δ.Ε Υγείας, Σπυρίδων Κόλλιας και Αντώνης Γεωργάκης με τη σειρά τους επανέλαβαν τις πάγιες απόψεις τους ενώ ο κ. Γεωργάκης υποστήριξε εκ νέου τις  θέσεις του για τα κατάλληλα σημεία δημιουργίας του Νοσοκομείου στη βάση των κριτηρίων της κείμενης νομοθεσίας και της μεθόδου μεταφοράς κλινικών από Νοσοκομεία της Αθήνας στο νέο Νοσοκομείο κάτι που εκφράζει πλήρως όλα τα μέλη των ιατρών και προσκεκλημένων της Δ.Ε. Υγείας και συμπεριλήφθηκε στη πρώτη ιστορική ομόφωνη απόφαση 322/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου περιόδου 2011-2014 για τη διεκδίκηση του Γενικού Νοσοκομείου.
Αποφασίστηκε :
1.    Η συγκρότηση ομάδας προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους, ιδιωτικούς, εκκλησιαστικούς, κοινωνικούς, πολιτικές- θεσμικές οντότητες για την από κοινού οργανωμένη προώθηση του αυτονόητου αιτήματος νοσοκομειακής κάλυψης της Ανατολικής Αττικής με τα δύο λιμάνια, το Διεθνές Αεροδρόμιο και τους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της.
2.    Άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και την καλύτερη λειτουργία και των υπαρχόντων δομών υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ)
3.     Η οργάνωση ημερίδας με τα παραπάνω ζητήματα.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας πρότεινε και τη  οργανική ένταξη του κ.Ε.Αναγνώστου στην Δ.Ε.Υγείας με  τροποποίηση της σύνθεσης για το 2019 κάτι που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από όλα τα παρόντα μέλη της Δ.Ε.Υγείας.


Ακολουθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Την υποβολή, δια της παρούσης, πρότασης αξιοποίησης ακινήτου με σκοπό την λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου Νοτιοανατολικής Αττικής και Νότιας Αθήνας. Η ως άνω απόφαση να διαβιβαστεί στους Δήμους των Μεσογείων, της Νοτιοανατολικής Αττικής και της Νότιας Αθήνας, στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Υγείας, και προτείνει την εξέταση συγκεκριμένου ακινήτου για την λειτουργία του ως άνω προαναφερόμενου, σε περιοχή του Δήμου Κρωπίας και ειδικότερα πλησίον της Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου. Το προτεινόμενο κτηριακό συγκρότημα 55.000 τ.μ ε 6 και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με δραστηριότητες οι οποίες αφορούν:
- τη παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) 
- τη παροχή υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Δ.Φ.Υ.) και περίθαλψης, 
- την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών υπηρεσιών υγείας, 
- την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων αγωγής Υγείας και Πρόληψης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 
- την παροχή διοικητικών, οικονομικών, τεχνικών και πληροφορικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της ίδιας λειτουργίας του νοσοκομείου. Η πρόταση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα αφού ήδη υφίσταται κτίριο ανενεργό, από τους ιδιώτες που έχουν επενδύσει. Πληροί πολλά από τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία για τη χωροθέτηση Γενικού Νοσοκομείου, είναι προσαρμοσμένη στη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί και στα δημόσια οικονομικά ενώ ικανοποιεί παλαιότερες αποφάσεις συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία Αν. Αττικής, 2006-2010) αλλά και διαχρονικά δεσμεύσεις-υποσχέσεις κρατικών διοικήσεων-κυβερνήσεων. Η λειτουργία του θα βασιστεί στην μεταφορά κλινικών άλλων Νοσοκομείων της Αθήνας (υπερκορεσμένη περιοχή της Αθήνας και λειτουργία σε μικρές αποστάσεις κλινικών ομοειδών αντικειμένων) όπως προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Κορωπίου (322/2011) είχε προτείνει. Η Διοίκησή του θα είναι είτε δημόσια είτε θα ακολουθήσει πρότυπα άλλων κοινωφελών ιδρυματικών νοσοκομειακών φορέων συνεργασίας Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών που θα περιλαμβάνει συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ βαθμού, Δήμοι Νότιας Αθήνας, Μεσογείων και Λαυρεωτικής και Β΄ Βαθμού Περιφέρεια Αττικής) με διασφάλιση όλων των όρων επωφελούς προγραμματικής συμφωνίας-συμμετοχής όλων των φορέων, κρατικών, ιδιωτικών, αυτοδιοικητικών, χωρίς να αποκλείεται η απόκτηση και λειτουργία του, καθ’ ολοκληρία, από το Ελληνικό Δημόσιο (αμιγώς δημοσίου χαρακτήρα). Η παρούσα απόφαση θα αποσταλεί στους Δήμους Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Γλυφάδας , Μαραθώνα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Περιφερειάρχη Αττικής, τον Αντιπεριφερειάρχη Αν.Αττικής και στο Υπ. Υγείας καθώς και στους εκπροσώπους του Ερασίνειου Ογκολογικού 7 Νοσοκομείου για διαβούλευση και επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (Ιδιωτών, Ελληνικό Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση) για τη λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου Αττικής Εξουσιοδοτεί επίσης, το Δήμαρχο Κρωπίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης της απόφασης, όπως αντίστοιχα να ενημερώσει και τα δημοτικά συμβούλια των άλλων Δήμων και τους αντίστοιχους Δημάρχους τους, ώστε και αυτοί σε συνεργασία να αναλάβουν, όλοι , από κοινού.

Τέλος εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη θέση του Δήμου Κρωπίας.

Η θέση του Δήμου Κρωπίας για την ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Μια σημαντική πρωτοβουλία για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής Το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας (απ.322/2011) έπειτα από διεξοδική συζήτηση με αφορμή αποφάσεις, αναιρέσεις αποφάσεων της ηγεσίας του Υπ. Υγείας καθώς και δημοσιεύματα για τη δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου στο Πεντελικό Όρος ( Νταού Πεντέλης στη θέση του πρώην Παιδοψυχιατρικού) αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκηση της κατασκευής Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής σε θέση η οποία να πληροί τα κριτήρια εκείνα (συγκοινωνιακά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά κα ) τα οποία να εξασφαλίζουν βιωσιμότητα και κοινωνική ωφελιμότητα στην ευρύτερη περιοχή του διοικητικού τομέα της Ανατολικής Αττικής στα Μεσόγεια. Για την ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή του Νοσοκομείου, ο Δήμος Κρωπίας προκρίνει τη μέθοδο της τμηματικής ή πλήρους μετεγκατάστασης νοσοκομειακών μονάδων από υπερκορεσμένες (από Νοσοκομεία) περιοχές του Λεκανοπεδίου Αθηνών προς τα Μεσόγεια. Ο Δήμος Κρωπίας διαφωνεί έντονα με τις ενέργειες όσων προσπαθούν να επηρεάσουν το Υπ. Υγείας για την προώθηση κατασκευής Γενικού Νοσοκομείου στο Πεντελικό Όρος (!) σε μια θέση, που δεν πληροί κανένα κριτήριο ορθής χωροθέτησης (π.χ. να είναι κοντά στην Αττική Οδό και σε μικρή χρονική απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο κα.) και δεν εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους των Μεσογείων, της Λαυρεωτικής, της υπόλοιπης χώρας καθώς και άλλων επισκεπτών από άλλες περιοχές που δεν διαθέτουν νοσοκομείο αλλά έχουν αεροδρόμιο. Η επιλογή της θέσης αυτής από το Υπουργείο θα υπονομεύσει την κοινωνική ωφελιμότητα του Νοσοκομείου καθώς και την οικονομική του βιωσιμότητα. Για αυτό σε πείσμα μιας ιδιότυπης μεροληπτικής αντίληψης, που επιδιώκει την απαξίωση των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων των πολιτών της περιοχής μας, ο Δήμος μας διεκδικεί αυτά που, εδώ και δεκαετίες, έπρεπε το σύστημα κεντρικής διοίκησης να είχε προσφέρει στο λαό των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, πριν τη δημιουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου : βασικές κοινωνικές υποδομές όπως, Γενικό Νοσοκομείο, ΑποχετεύσειςΒιολογικοί Καθαρισμοί, Σχολεία κα. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης επιδιώκει τη μέγιστη διαδημοτική συμφωνία με Δήμους των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, τη συναίνεση του Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής-Αν. Τομέα), των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των κομμάτων καθώς και τη συμμετοχή κοινωνικών και ιατρικών επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων ( Ι.Σ.Α και επαγγελματικοί ιατρικοί σύλλογοι Αν. Αττικής ) για την κατασκευή Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής σε κατάλληλη θέση (σε δημόσια ή δημοτική έκταση) κοντά, στην Αττική Οδό, σε μέσα σταθερής τροχιάς ( Μετρό-Προαστιακός ) και στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 2 Στο πλαίσιο της υποστήριξης της απόφασής του Δ.Σ ο Δήμος Κρωπίας : 1. διοργανώνει στο άμεσο χρονικό διάστημα επιστημονική Ημερίδα στο Κορωπί με σκοπό: α) την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδιασμού, β) την υπόδειξη κατάλληλων σημείων για την κατασκευή του Νοσοκομείου και γ) την προώθηση του αιτήματος προς την Πολιτεία 2. επιδιώκει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας και κάθε συναρμόδιου κρατικού φορέα για την προώθηση του αιτήματος και την ματαίωση σχεδίων για νέα μελέτη στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και εκτός των προαναφερθέντων χωρικών ορίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Koropi Press δίνει το δικαίωμα σε κάθε αναγνώστη να σχολιάσει οποιαδήποτε δημοσίευση. Σας παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην υπάρχουν χυδαία μηνύματα.

KP